Sari la conținut

Smartphone-urile, pe cale de dispariție?

Smartphone-urile sunt amenințate cu dispariția de noile gadgeturi și tehnologiile care vor marca lumea IT în următorii 10-20 de ani. Funcția de bază a telefoanelor inteligente, aceea de a ne conecta cu tehnologiile din jurul nostru este totodată motivul pentru care smartphone-urile ar putea deveni istorie. Realitatea virtuală, dispozitivele cu inteligență artificială sau chiar tehnologiile care vor facilita interconectarea creierului uman cu computerele ne dau câteva indicii despre cum ar putea suna viitorul.

Apple Starts iPhone 6 Sales In Germany

BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 19: A shopper ltries out the new Apple iPhone 6 at the Apple Store on the first day of sales of the new phone in Germany on September 19, 2014 in Berlin, Germany. Hundreds of people had waited in a line that went around the block through the night in order to be among the first people to buy the new smartphone, which comes in two versions: the Apple iPhone 6 and the somewhat larger Apple iPhone 6 Plus. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Telefoanele inteligente vor avea aceeași soartă ca pagerele sau faxurile, într-un viitor care va fi dominat de interconectarea oamenilor cu dispozitivele din jurul lor, potrivit unei analize Business Insider. Deși au fost produse revoluționare în trecut, smartphone-urile nu au făcut decât să ofere o variantă miniaturizată a clasicelor computerele.

Smartphone-urile nu vor dispărea dintr-o dată, ci ca de obicei va exista o perioadă de tranziție. Telefoanele vor suferi transformări importante, astfel că vor putea fi controlate prin alte simțuri decât prin intermediul mâinilor. Ultimele modele de Samsung Galaxy sau iPhone sunt mai ușor de controlat prin voce, datorită asistenților virtuali, precum Bixby sau Siri. Aceste tehnologii vor fi dezvoltate în continuare, până când telefoanele și toate aplicațiile vor fi controlate prin intermediul vocii.

Realitatea virtuală este una dintre tehnologiile care ar putea schimba radical interacţiunea cu gadgeturile şi cu mediul înconjurător. Amazon pune mare preț pe această tehnologie, în încercarea de a le oferi clienților o experiență cât mai realistă de cumpărare.

Ochelarii de realitate virtuală au început să fie incluși chiar și în pachetele producătorilor de smartphone-uri. Samsung oferă deja un astfel de dispozitiv, dezvoltat împreună cu Oculus, divizia Facebook.

Realitatea augmentată va fi cea care va înlocui telefoanele și televizoarele. Google are un astfel de proiect, Magic Leap, pe care îl dezvoltă în secret. Eforturi în aceiaşi direcție fac și Facebook, Microsoft sau Apple. În acelaşi timp inteligența artificială va deveni parte integrantă a gadgeturilor.

Pe termen lung, potențialul maxim al acestor tehnologii va fi atins atunci se va produce o simbioză om-computer. Neuralink, proiectul lui Elon Musk, dezvoltă un sistem prin care creierul să se poată conecta la un computer și să facă schimb de informații cu acesta. Însă în timp ce companiile cheltuie mii de miliarde de dolari, anual, pentru a redesena viitorul, fuziunea dintre om și computer poate părea înfricoșătoare pentru unii.