ANALIZA. Ungaria, prima ţară din UE "cucerită" de Vladimir Putin

Data publicării:
Viktor Orban si Vladimir Putin 6361268-AFP Mediafax Foto-YURI KOCHETKOV 1

Vladimir Putin a început să creeze un sistem represiv de control politic, economic şi social pentru a-şi menţine puterea. Când s-a confruntat cu opoziţia, în special în alegerile parlamentare din 2011, Putin a recunoscut că avea nevoie de mai mult decât de forţa brută pentru a-şi înfrange oponenţii. Avea nevoie de o ideologie a puterii. 

Elementele cruciale ale putinismului sunt: naţionalismul, religia, conservatorismul social, capitalismul de stat şi dominarea mediei de către guvern. Acestea au lucrat în tandem pentru a susţine popularitatea lui Putin. 

Orban a urmat paşii lui Putin, erodând independenţa justiţiei, limitând drepturile omului, vorbind în termeni naţionalişti despre etnicii maghiari de pretutindeni şi cenzurând presa liberă.

Succesul putinismului va depinde în mare măsură de succesul lui Vladimir Putin şi al Rusiei conduse de el. Dacă va triumfa în Ucraina, transformand-o într-o ţară care nu se poate descurca şi care eventual vine şi cerşeste la Moscova, el va arata ca un câştigator. Dacă, pe de altă parte, Ucraina reuşeste în afara orbitei Rusiei şi dacă economia rusă continuă să slăbească, lideri ca Viktor Orban ar putea regreta ca şi-au legat soarta de un „petro-stat” siberian izolat la nivel global.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri