BUSINESS CLUB. Ce probleme au telefoanele inteligente

Data publicării:
smartph

Industria pare să se învârtă în jurul unor idei fanteziste, dar cu aplicabilitate redusă. În disperarea de a fura ochii consumatorilor s-a pierdut esenţă. Termenul de telefon inteligent e cel puţin o exagerare când se iau în considerare funcţiile cu adevărat importante.

Trecerea de la vechile telefoane la cele noi şi deştepte s-a lovit de neajunsuri mari ale tehnologiei. Şi ele nasc frustări printre consumatori.

E mare problema a acumulatorilor. Noile funcţii şi capacităţi ale telefonului storc bateria rapid şi totuşi nu există producători care să vină cu soluţii. Telefoanele nu pot fi utilizate dacă stau departe de priză doar 24 de ore.

În alte vremuri unul din criteriile de achiziţie a unui telefon era cât de mult funcţionează fără a fi încărcat, zile sau o săptămâna. Telefoanele au evolutat, acumultatorii au rămas pe loc.

Deşi constant marii producători scot pe piaţă modele care nu aduc nimic esenţial în plus, anul trecut vânzările de telefoane inteligente au crescut cu 40% şi se estimează că anul acesta vor mai urcă cu încă 20 de procente. Modă schimbării telefoanelor loveşte în bugetul personal dar e mană cerească pentru producători.

Samsung a adus pe piaţă un Galaxy S5 cu o idee mai performant decât predecesorul S4 care abia de era mai bun decât S3. În câteva luni Apple va lansa Iphone 6 care va scoate vechile modele din joc deşi criticii spun că nu va fi decât un 5S cu un ecran puţin mai mare.

Nu se aude nimic despre telefoane mai sigure sau cu adevărat folositoare. Samsung Galaxy S5 a venit la preţul de 700 de euro, cu un design împrospătat şi carcasa impermeabilă dar la fel de vulnerabil în faţă atacurilor de securitate.

Telefoanele inteligente abundă în funcţii la care nimeni nu se gândea că sunt necesare însă specialiştii avertizează că stau mult mai prost la capitolul securitate decât computerele.

Informaţiile personale sunt uşor de atacat prin conexiunile wi-fi nesecurizate; viruşii se răspândesc uşor având în vedere că sistemele de operare sunt puţine la număr. iOS şi Android acoperă 80% din piaţă, majoritatea telefoanelor devin astfel vulnerabile cu minimum de efort pentru hackeri.

E o problema majoră, mai ales în contextul în care tot mai mulţi utilizatori folosesc aplicaţii pentru procesarea plăţilor dar nu se remarcă progrese reale în ceea ce priveşte siguranţă.

Un grup de cercetători de la Gartner Inc. estimează că abia în 2017 vor fi aduse pe piaţă telefoane cu funcţii cu adevărat revoluţionare, până atunci însă se vor succeda mai multe generaţii de gadgeturi de la Apple, Samsung şi restul jucătorilor din piaţă.

Frenezia cumpărăturilor e alimentată de sume exorbitante cheltuite pe reclame, dar şi de tehnici de marketing bazate pe cercetări în psihologia consumatorului.

Lansările se lasă aşteptate luni bune şi sutele de siteuri cu zvonuri despre ce ar putea apărea pe noile modele aduc o doză mare de mister şi suspans.

Când ajung în magazine, vânzările explodează şi telefoanele cumpărate în urmă cu un an, aproape la fel de bune că ultimele modele, devin imediat nefolositoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri