BUSINESS CLUB. Facebook revoluționează industria calculatoarelor

Data publicării:
facebook 3

Asemeni locuințelor, calculatoarele și serverele au nevoie de arhitecți pricepuți. Acest lucru se întâmplă pentru că numai anumite combinații de piese le oferă putere ridicată de calcul cu un consum mic de energie. Până de curând, companiile care aveau nevoie de putere mare de calcul, cum sunt giganții internetului Facebook și Google, sau giganții financiari aveau la îndemână doar o variantă. Fie își concepeau singure serverele și centrele de date, fie angajau companii specializate în amenajarea lor. Însă, în 2011, Facebook a demarat proiectul Open Compute. Și-a publicat gratuit schițele sistemelor de calcul din spatele rețelei de socializare și i-a invitat pe experții în hardware să le folosească după bunul plac și să le îmbunătățească dacă pot. Apple, Facebook, Microsoft, HP, mai multe bănci, printre care și Goldman Sachs, dar și alte companii mai mici, s-au alăturat acelui proiect. Scopul lor este să colaboreze pentru a obține o putere de calcul mai mare, la costuri mai mici și cu un consum redus de electricitate.

Bob Ogrey, membru în comitetul Open Compute: Problema pe care vrei să o rezolvi este să reduci cheltuielile IT. Dar când ai cinci unelte diferite, de la cinci furnizori diferiți, de la trei companii diferite și nimeni nu vorbește aceeași limbă, asta este o problemă pe care m-am gândit că trebuie să o rezolvăm.

Ideile puse la comun de membrii comunității Open Compute i-au ajutat pe cei de la Facebook să economisească două miliarde de dolari în ultimii patru ani. Și-a redus consumul de energie și a cumpărat mai puține licențe informatice. Însă unul dintre momentele importante ale acestei alianțe a fost cooptarea celor de la HP, care de-a lungul timpului, pe lângă calculatoare și servere, au vândut și arhitecturi prin care sistemele IT să funcționeze cât mai eficient pentru clienții care le foloseau. Prin alăturarea la proiectul Open Compute, HP își face publice secretele sale industriale, dar în același timp, poate folosi ideile celorlalte companii din alianță. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri