Google sărbătoreşte 194 de ani de la naşterea fizicianului Leon Foucault printr-un doodle special

Data publicării:
foucault doodle

Noul logo al motorului de căutare este prezentat sub forma unei animaţii interactive. Astfel, prin modificarea setărilor din partea dreaptă - timpul şi latitudinea - „pendulul lui Foucault” îşi schimbă viteza şi direcţia.

Jean Bernard Leon Foucault s-a născut pe 18 septembrie 1819, la Paris, şi a studiat iniţial medicina, însă a abandonat-o repede în favoarea fizicii, pentru că îi era frică de sânge. La început, acesta a fost interesat de îmbunătăţirea procedurilor fotografice ale lui L. J. M. Daguerre. Totodată, timp de trei ani a fost asistentul lui Alfred Donne (1801 - 1878), care susţinea cursuri universitare despre anatomia microscopică, potrivit Mediafax.

Ulterior, împreună cu A. H. L. Fizeau, a făcut o serie de experimente şi măsurători privind intensitatea luminii Soarelui sau interferenţa radiaţiei în infraroşu.

În 1850, inventatorul făcut un experiment utilizând aparatele Fizeau-Foucault pentru a măsura viteza luminii - acesta avea să fie cunoscut ulterior ca „experimentul Foucault-Fizeau” şi a demonstrat că viteza luminii este mai mică în apă decât în aer.

În 1851, a realizat prima demonstraţie experimentală a rotaţiei Pământului, prin dispozitivul care a primit numele „pendulul lui Foucault”.

În 1855, a primit Medalia Copley din partea Societăţii Regale „pentru cercetările sale experimentale remarcabile”. În acelaşi an, a devenit fizician la observatorul imperial din Paris.

Pendulul lui Foucault este un dispozitiv gravitaţional, capabil să oscileze în orice plan vertical. Fizicianul a făcut prima demonstraţie în februarie 1851, în Camera Meridianului de la Observatorul din Paris. Câteva săptămâni mai târziu, Foucault a suspendat o sferă cu o masă de 28 de kilograme, prevăzută cu un vârf ascuţit, de domul Pantheonului, la capătul unui fir lung de 67 de metri. Pe podea era presărat un strat de nisip fin, pe care vârful pendului trasa forma unei rozete şi revenea în locul de unde a pornit după 32 de ore.

La începutul secolului al XIX-lea, un savant român a efectuat un experiment cu Pendulul lui Foucault la Bucureşti, sub cupola Ateneului Român. Experimentul a fost atracţia Capitalei pentru câteva luni.

Astfel de dispozitive sunt instalate în multe locuri din lume, dar şi în România, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi sau la Colegiul Naţional „A. T. Laurian” din Botoşani.

De-a lungul vieţii, Foucault a primit mai multe distincţii - precum Legiunea de Onoare - şi recunoaşteri - în 1864 a devenit membru al Societăţii Regale din Londra.

Leon Foucault a murit pe 11 februarie 1868, din cauza unei posibile scleroze multiple. A fost înmormântat în cimitirul din Montmartre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri