România, printre primele ţări cu tehnologie 5G. Când ar urma să intre pe piață

Data actualizării: Data publicării:
tehnologie 5g
Foto: Shutterstock

Tehnologia 5G ar putea intra pe piaţa din România chiar din primele luni ale anului viitor. Companiile din domeniul comunicaţiilor au început deja testele. Licitaţia pentru licenţele 5G ar urma să aibă loc la finalul acestui an. România ar putea fi printre primele ţări care se vor bucura de tehnologia viitorului.

Alexandru Petrescu - ministrul Comunicaţiilor: Pachetul pus la dispoziție pentru 5G e mai mic decât la 4G, dar când vorbim despre punctul de echilibru cât câștigă Guvernul și cât câștigă operatorii, cred că nu trebuie să încurajăm excesul. Nu vrem să fie în detrimentul operatorilor.

Strategia pentru implementarea tehnologiei 5G urmează să fie adoptată printr-o hotărâre de Guvern în săptămânile viitoare.

Sorin Grindeanu - președinte ANCOM: Din calculele venite din mediul privat înseamnă foarte multe miliarde de euro investite pentru că nu vorbim doar de comunicații. Aici impactul este și asupra altor domenii conexe: fie că vorbim de servicii de transport, de sănătate, de agricultură chiar.

Implementarea noii tehnologii va crea peste 250.000 de noi locuri de muncă şi va genera venituri de peste 4,7 miliarde de euro în economia românească în următorii ani, potrivit strategiei elaborate de autorităţi. Tehnologia 5G va duce la crearea unor noi servicii, de la realitate virtuală până la monitorizarea sănătăţii online, conducerea automată a autoturismelor sau livrări realizate cu dronele. Între timp operatorii din domeniul comunicaţiilor au început să testeze piaţa şi infrastructura din ţara noastră.

Vlad Doicaru - director enterprise Huawei: Noi am făcut deja teste în direcția aceasta și avem rezultate bune. Dacă de exemplu anul acesta se vor oferi licențele, vor fi cumpărate și în funcție de apetitul operatorilor în trimestrul 1 al anului viitor putem spune că vom lansa 5G-ul.

În momentul de faţă, un abonat consumă sub 10 GB de trafic de internet mobil lunar. Odată cu tehnologia 5G consumul va creşte la câteva zeci până la 100 de GB lunar.

Valentin Popoviciu - vicepreședinte RCS & RDS: De exemplu, realitatea augmentată corelată cu mașini autonome sau informații din trafic în timp real. Ce ar putea să însemne asta? Dacă ne îndreptăm spre o societate viitoare unde mai mulți dintre noi vom merge pe bicicletă, vom avea de exemplu niște ochelari inteligenți care ne vor anunța când ajungem într-o intersecție ce vine din stânga și din dreapta chiar dacă noi nu suntem atenți și ne vor afișa pe ochelari lucru acesta. Acesta tipuri de aplicații vor fi posibile doar când avem o rețea universală cu timp de reacție foarte mic și aici ajungem la 5G. Doar 5G sau evoluția viitoare de la 4G la 5G ne duce către un timp de reacție foarte mic astfel încât să avem informații în timp real.

La Conferinţa Internaţională Telecom organizată de Ziua Comunicaţiilor au participat ministrul Comuncaţiilor Alexandru Petrescu, preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu şi reprezentanţi ai operatorilor de comunicaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri