SRI, în alertă: Atac de spionaj informatic în România, cu un virus greu de învins

Data publicării:
sediu sri, logo sigla
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tentativă de spionaj informatic în România. Mai multe instituții guvernamentale sunt atacate de hackeri. Intenția este de a obține informații confidențiale, susține SRI. Ofițerii Centrului Cyberint sunt în alertă și spun că hackerii nu au reușit să pătrundă în sistemul informatic. Virusul este conceput de grupări profesioniste și are capacitatea de a fura informații sensibile fără să fie detectat.

Mecanismul prin care operează infractorii cibernetici este cunoscut de autorități, dar virușii au evoluat și pot trece nedetectați. Țintele primesc momeli, iar angajații statului, cu minime cunoștințe de IT, pot să cadă în plasă foarte repede.

Bogdan Ocnaru, jurnalist Digi24: Hackerii se folosesc de Poșta Română, de agenții bancare sau firme de curierat și trimit în numele lor emailuri infectate către instuții de stat. Agent Tesla este numele virusului care încearcă să se infiltreze. Cei care fac asta sunt parte a unor grupări de hackeri statali, angajați de unele state ca să le distrugă pe altele. Aceiași hackeri au încercat în ultimele luni să acceseze sistemele unor companii din industria petrolului. Au vrut să afle informații și să vadă care sunt politicile, mai ales după scăderea cotației petrolului. Evident, informațiile ar fi fost folosite pentru a câștiga sume mari de bani.

Aceasta este definiția spionajului informatic. Softul conceput de hackeri nu afectează modul în care computerul atacat funcționează. Virusul stă ascuns, obține și trimite infomații confidențiale celui care l-a dezvoltat. Se instalează atunci când victima accesează link-ul pe care îl primește. Este anunțată că a primit un pachet. Aproape întotdeauna, curiozitatea ia locul rațiunii.

Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică: Interesant este că amenințarea rămâne instalată pe calculatorul victimei și se poate feri de unele soluții de securitate. Această amenințare este cunoscută ca fiind dezvoltată special ca să colecteze informații sensibile. E disponibilă contracost atacatorilor interesați să o răspândească. E dificil de speculat cine orchestrează o astfel de campanie de emiluri înșelătoare, de fiecare dată poate să fie o alta grupare infracțională.

Agent Tesla poate capta toate caractele tastate, poate să extragă parole de acces și să facă și capturi ecranului. Amenințarea este reală, iar ofițerii SRI spun că au trimis avertizări către instituțiile statului. Până acum, această tentativă de spionaj nu a avut succes în România.

Nu e prima dată când hackerii atacă România. În perioada crizei provocată de noul coronavirus, unitățile sanitare s-au confruntat cu un val de atacuri. Intenția hackerilor era să blocheze bazele de date și să ceară bani pentru cheile de acces.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Construcția fabuloasă făcută de Ceaușescu de frica rușilor, care acum este considerată de străini una dintre...
Digi FM
Cătălin Bordea, reacție după mesajul transmis de fosta soție: „Nu am loc de ăștia doi în gânduri”
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, hârjoneală în mare, la St. Tropez. Ea, în costum de baie, el a preferat să stea...
Film Now
Record! Care este prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea...
Newsweek
Cine l-a lăsat pe Nicolae Ceaușescu fără replică la o vânătoare? „Du-te naibii cu ursul tău!”
Digi FM
Kate şi William au publicat o fotografie cu Charlotte şi Louis urmărind finala Euro 2024. Imaginea a făcut...
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Shannen Doherty a semnat actele de divorț cu o zi înainte să moară. Renunțase la banii pe care-i cerea lui...
UTV
Prima reactie a lui Catalin Bordea dupa ce Livia a postat o noua imagine cu Spike. “Nu am loc de astia doi in...