Zeci de roboţi s-au întrecut la cea mai mare competiție de robotică din vestul țării

Data actualizării: Data publicării:
robotica4

Oradea a găzduit, weekend-ul acesta, cea mai mare competiție de robotică din vestul României. Peste 140 de participanți au venit din toate colțurile țării, din Europa și îndepărtata Mongolie. Concurenții s-au întrecut în mai multe probe, de la urmărirea unei linii până la luptele de sumo între roboți.

Nişte adolescenți din Constanța au construit un robot care ar putea fi folosit și la scară largă, de marile industrii.

“Tipul acesta de robot sau sistemul acesta de roți este foarte bun într-o hală mare, că poți să îl reglezi la milimetri”, explică unul dintre ei.

“Pe câmpul de luptă ar putea avea un rol foarte important. Acest cadru se poate duce cu un braț robotic pus deasupra să recupereze bombe, persoane rănite pe câmpul de luptă”, a spus Silvian Ene, participant la eveniment.

“Am tăiat-o la laser, după aceea am îndoit-o. Se poate vedea aici că e îndoită la 45 de grade. Fiecare rolă este printată 3D, apoi a fost dată cu un cauciuc special”, a detaliat Teodor Bolache.

robotica12
robotica12

Participanții s-au întrecut în zece categorii de probe, de la urmărirea unei linii negre pe un traseu, până la sumo între roboți.

“Avem șase probe de urmărire de linie. Mai avem competițiile de mini sumo și mega sumo. De asemenea, avem categorie de freestyle, adică roboți liberi unde lumea își aduce creațiile proprii și mai avem categoria de maze sau labirint”, a declarat Arnold Nilgesz, organizatorul acţiunii.

“Am făcut un robot din lego care merge după o linie neagră care este pusă pe alb, cu ajutorul senzorului de culoare”, a precizat Kevin Caba.

“Senzorii emit și transmit; au un emitățor și un trasmitor - negrul nu transmite înapoi, albul transmite și așa el își dă exact unde este linia”, a explicat Marc Agut.

“La școala noastră învățăm tehnologie, ei au găsit competiția, ne-au pregătit și așa am ajuns aici”, spune Tselmeg Ganzorig, participant din Mongolia.

Spectatorii au rămas impresionați de mișcările roboților.

“M-a impresionat un robot foarte mare, cu care aș vrea să mă înscriu și eu aici și să fac și eu roboți”, a spus un tânăr spectator.

“Foarte interesant și de când am aflat a început să îmi placă și mie. Eu sunt de meserie, dar începe să-mi placă să mă și joc cu ei”, a recunoscut altul.

Ediția a opta a Robotics Championship a fost cea mai mare competiție de robotică din vestul țării, cu peste 140 de participanți din România, Polonia, Ungaria şi Mongolia.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri