BELENE. Reportaj Digi24 din zona unde oamenii spun că preferă pericolul în locul şomajului

Data publicării:
30012013 20belene-46812

O echipă Digi24 a filmat în zona în care localnicii spun deschis că preferă pericolul, în locul şomajului.

După traversarea Dunării, la 16 kilometri, se află Belene, locul unde este planificată construirea celor două reactoare ale centralei nucleare. Un plan controversat, susţin specialişti independenţi.

Citiți și:

Bulgarii au votat „pentru” construirea unei noi centrale nucleare la doi pași de România

10 miliarde de euro ar costa proiectul nuclear de la Belene. O idee care le-a venit bulgarilor încă din 1981, doar că 10 ani mai târziu lucrările au fost sistate. Opozanții susțin că centrala nucleară ar fi ridicată pe un teren nesigur, un teren mlăștinos.

Studiile arăta că zona respectivă cade pe falia seismică din zona Vrancei. În 1977, la cutremur, la 14 kilometri de situl unde vrea să se contruiasca centrala, au fost 120 de victime”, Alexandru Rizea, specialist în energie din cadrul Green Peace.

Specialiştii spun că localitatea unde va fi construită centrala nucleară nu este afectată doar de zona seismică din Vrancea.

Alte două falii care se întind dinspre capitala Bulgariei ar zdruncina puternic reactoarele, în cazul unui cutremur, iar România ar fi prima ţară expusă norului de radiaţii, dacă se întîmplă un accident. Toate aceste calcule nu par să îngrijoreze autorităţile - centrala nucleară este pe jumătate gata.

Continuarea lucrărilor trebuie decisă de parlamentul de la Sofia

Săptămâna trecută, localnicii au fost întrebaţi, la un referendum, dacă sunt de acord sau nu să se construiască centrala nucleară la Belene. Rezultatul nu a fost luat în considerare, pentru că la urne au venit prea puţini oameni.

Oricum, localnicii din zonă nu par să aibă ceva împotrivă. 8.000 de oameni trăiesc în Belene, oraş în care fabricile s-au închis una după alta şi au lăsat în urmă o mulţime de şomeri. Între sărăcie şi pericol, trebuie să facă o alegere grea.

Cele două reactoare nuclare ce trebuie instalate în Belene sunt construite în Rusia. Sunt mai puternice decât cele de la Cernavodă. Asta înseamnă, implicit, că funcţionează cu mai mult combustibil nuclear.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri