Chevron caută gaze de şist şi în judeţul Constanţa. În analiză: localităţile Plopeni şi General Scărişoreanu. În aşteptare: Costineşti şi Vama Veche

Data publicării:
plopeni

Reprezentanţii companiei Chevron au montat mai mulţi senzori în judeţul Constanţa pentru a observa ce resurse sunt în subsol şi analizează acum datele captate timp de o săptămână în localităţile Plopeni şi General Scărişoreanu. Exploatările ar putea demara imediat ce rezultatele vor demonstra că solul conţine gaze de şist. Localnicii din Plopeni se declară împotriva operaţiunilor şi spun că se tem să nu aibă parte de experienţa oamenilor din comuna gălăţeană Izvoarele, unde pământul se cutremură de mai multe săptămâni la intervale regulate.

Oamenii din Plopeni mai cred că activităţile din zonă ar putea contamina şi apa. În acelaşi timp, mulţi dau vina pe primar pentru că le-a permis reprezentanţilor Chevron să sondeze pământul şi spun că nu au fost informaţi cu privire la riscurile explorării gazelor de şist.

Ce înseamnă asta? Şi pe primar îl strâng de gât - ei îşi iau banii şi noi nu avem ce mânca!”, a declarat pentru Digi24 unul dintre locuitori. „La noi lumea nu e unită ca acolo (Roşia Montană, Pungeşti), să ieşim în drum... aşa ar trebui”, adaugă omul. „Nu ne-a spus nimeni despre ce este vorba, nici despre riscurile exploatării gazelor de şist”, spune altul.

Edilul spune că el nu a făcut decât să pună în aplicare deciziile Ministerului Mediului.

În judeţul Constanţa, divizia Prospecţiuni a Chevron a adus aparatura, utilajele şi senzorii pentru cercetarea în teren a solului din Plopeni şi General Scărişoreanu în urmă cu mai bine de două săptămâni. Alte zone vizate de companie în Constanţa sunt Costineşti şi Vama Veche.

Reprezentanţii companiei americane susţin că în subsolul judeţului Constanţa se găsesc zăcăminte importante de gaze de şist, care ar putea asigura consumul intern pe o perioadă de zeci de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri