Cum a ajutat Superluna la deblocarea navei din Canalul Suez

Data publicării:
Imagine cu Luna Plină.
Superluna, ajutorul nesperat la eforturile de deblocare a uriașei nave din Canalul Suez. Foto: Profimedia

Cum a ajutat Superluna eforturile de deblocare a uriașei nave cargo din Canalul Suez? Ei bine, pentru a debloca nava masivă, inginerii implicați au avut nevoie de o aliniere a Soarelui, a Pământului și a Lunii. Deoarece apa se mișcă cel mai ușor ca răspuns la această atracție, mareele sunt răspunsul cel mai evident la forţa gravitațională.

Când există o Lună Plină, sau Luna este într-o nouă fază, atracția gravitațională se adaugă la cea a Soarelui, rezultând mareele înalte sau cele joase, conform Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice. Iar Lună Plină a fost duminică, pe 28 martie, și asta a ajutat foarte mult la deblocarea navei din Canalul Suez, cu o maree înaltă, mai ales că satelitul natural a fost și simultan relativ aproape de Pământ pe orbita sa.

Adrian Șonka, astronom: Este simplu. Practic, în fiecare secundă, acum când vorbim, Pământul este deformat de către Lună, de forța de actrație a Lunii și a Soarelui. Și nu doar Pământul în sine, ca planetă, ci și atmosfera noastră și masele mari de apă.

Dacă avem oceane, mări, fluvii sau lacuri foarte mari, acestea sunt și ele deformate, ca formă vorbesc, de către atracția Lunii.

Atunci când este Lună Plină, Luna se aliniază cu Soarele. Avem pe o linie Soarele, Pământul și Luna, iar forma combinată a Soarelui și a Lunii este mai mare decât de obicei. Bineînțeles, că și mareele sunt puțin mai înalte, sunt puțin mai mari decât de obicei.

Și mai avem ceva. Atunci când Luna este aproape de Pământ, forța de atracție este un pic mai mare și mareele sunt și ele mai puternice. Chiar asta s-a întâmplat acum câteva zile. Am avut Lună Plină, deci alinierea cu Soarele și cu Pământul – maree mari, și am avut și o Lună Plină mai apropiată de Pământ. Totul a ajutat, probabil, să se miște fluviul, să se deformeze într-un fel sau altul, lucru care a ajutat la deblocarea navei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri