FOTO. Cum s-a văzut eclipsa de lună de pe Stația Spațială

Data actualizării: Data publicării:
eclipsa de luna iulie 2018_Alexander Gerst ESA (3)

Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din acest secol s-a văzut și de pe Stația Spațială Internațională. Astronautul Alexander Gerst a făcut mai multe fotografii, pe care le-a publicat pe contul de Instagram.

eclipsa de luna iulie 2018_Alexander Gerst ESA (3)
eclipsa de luna iulie 2018_Alexander Gerst ESA (3)

Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul XXI a găsit satelitul natural al Pământului la apogeu - în cel mai îndepărtat punct al orbitei sale eliptice în jurul Pământului - formând un "cuplu" inedit pe bolta cerească cu planeta Marte aflată în cel mai apropiat punct de Pământ al orbitei sale în jurul Soarelui.

Acest spectacol astronomic a putut fi urmărit cu ochiul liber din Europa, Africa, Asia şi Australia. Eclipsa de Lună nu a fost vizibilă din America de Nord şi din cea mai mare parte a Oceanului Pacific.

Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul XXI a durat 1 oră, 42 de minute şi 57 de secunde. Dacă adăugăm la această perioadă şi pe cea în care Luna s-a aflat într-o eclipsă parţială, ajungem la o durată totală de 3 ore şi 54 de minute pentru acest fenomen rar, conform NASA. Următoarea eclipsă de Lună cu o durată similară va avea loc abia în anul 2123.

Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Sursa: Digi24, Agerpres

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri