Guvernul din Kenya a dat o zi liberă pentru ca toți cetățenii să planteze copaci

Data publicării:
regele charles plantează un copac în kenya
Regele Charles al III-lea a plantat un copac în timpul vizitei oficiale în Kenya, în pădurea urbană Karura, din Nairobi, pentru a evidenția rolul crucial al spațiilor verzi și al pădurilor în orașele durabile, în ziua a doua a vizitei de stat în Kenya, pe 1 noiembrie 2023. Sursa foto: Profimedia Images

Guvernul Kenyei a declarat ziua de luni, săptămâna viitoare, ca „sărbătoare specială” în care oamenii din toată țara vor planta copaci pentru a ajuta la eforturile de restaurare a terenurilor din țară. Autoritățile încearcă să combată efectele schimbărilor climatice cu o inițiativă ambițioasă, prin care vor să planteze 15 miliarde de copaci, transmite CNN.

Kithure Kindiki, secretarul de cabinet pentru Interne și Administrația Guvernului Național din Kenya, a făcut anunțul într-o postare pe X luni, în care a scris: „publicul din întreaga țară trebuie să planteze copaci ca o contribuție patriotică la eforturile de a salva țara noastră de efectele devastatoare ale schimbărilor climatice.”

Publicând o notificare oficială care declară 13 noiembrie 2023 ca fiind Ziua Națională a Creșterii Arborelui, Kindiki a adăugat că cei cu examene naționale în acea zi „vor proceda normal”.

Exercițiul va face parte din Programul de restaurare a peisajului și a ecosistemelor din Kenya, care își propune să crească și să cultive 15 miliarde de copaci până în 2032 pentru a restaura și conserva 10,6 milioane de hectare de peisaje și ecosisteme degradate, potrivit notificării.

Va exista un loc național și 47 de locații județene dedicate plantării copacilor, „unde vor fi așteptați să participe toți cetățenii kenyeni și publicul larg”, se spune în anunț.

Acoperirea pădurilor din Kenya a scăzut de la 12% la doar 6% între 1990 și 2010, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). În 2022, cifra a urcat la 9%, potrivit Serviciului Forestier din Kenya, care a spus într-o postare pe X (fostă Twitter), luni, că „întâmpină toți kenyenii să marcheze sărbătoarea” plantând copaci.

Cu toate acestea, cererea tot mai mare de lemn și cărbune pentru a alimenta infrastructura și creșterea populației continuă să contribuie la exploatarea nesustenabilă a pădurilor. Deși țara depinde de mai puțină energie din biomasă decât vecinele Tanzania și Uganda, lemnul de foc reprezintă încă aproximativ 70% din necesarul de energie al Kenyei.

Despădurirea și degradarea terenurilor amenință ecosistemele vitale și duc la conflicte și la pierderea biodiversității, în special pe fondul secetelor crescute din cauza schimbărilor climatice și a gestionării proaste a apei, potrivit FAO.

În mai, zece lei au fost uciși în conflictul dintre oameni și animale sălbatice, care s-a agravat în urma celei mai grave secete din Kenya din ultimii 40 de ani.

Guvernul kenyan dorește ca acoperirea pădurii să atingă 30% pentru a conserva mai bine biodiversitatea, a susține mijloacele de trai și mediul, pentru a îmbunătăți rezistența la climă și pentru a îmbunătăți dezvoltarea social-economică, potrivit WWF.

La Forumul de două zile pentru restaurarea Kenyei, de la Nairobi, luna trecută, Martin Mulama, managerul Programului Kenya de Sud al WWF Kenya, a declarat: „În centrul ambițioasei noastre inițiative pentru 15 miliarde de copaci, se află comunitățile – gardienii de primă linie a peisajelor și ecosistemelor noastre Oamenii ar trebui să fie incluși, activați și implicați în implementarea inițiativelor și să și beneficieze de Peisajul Național și Restaurarea Ecosistemelor.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri