Insula formată de secetă în mijlocul Dunării

Data publicării:
dunare

Seceta care a afectat întreaga Europă în ultimele săptămâni a redus nivelul Dunării atât de mult încât între judeţele Galaţi şi Tulcea a apărut o insulă. Localnicii sunt încântaţi de bucata de pământ din mijlocul fluviului. Navigatorii spun însă că aceasta le face probleme.

Bancul de nisip se întinde pe o suprafaţă de aproape 300 de metri lungime şi 10 metri lăţime. A apărut din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei precipitaţiilor, spun specialiştii.

Atunci când vremea este frumoasă, gălăţenii merg cu bărcile la picnic, pescuit şi la plajă pe insulă.

„În fiecare vară, când apele au fost scăzute, ştiu că apare, am văzut şi oameni care făceau grătare,” spune un localnic.

În timp ce trecătorii se bucură de peisajul unic pe care îl oferă insula, bacurile care asigură legătura între Galaţi şi Tulcea sunt nevoite să ocolească la fiecare cursă.

„Singurul impediment este că ea se întinde mult şi la apele foarte mici bacurile au nevoie să se mişte puţin mai în amonte,” explică Florentin Costea, navigator.

„Trebuie să ocolim în amonte şi întârziem şi cursele, şi îmbarcarea, debarcarea. Ne ducem mai sus vreo 300, 400 de metri. Întâziem cursele, în loc să le facem în şapte minute, facem într-un sfert de oră,” precizează Grigore Crăciun, şef de flotă Trecere Bac.

Reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos susţin că insula de nisip nu pune în pericol navigaţia pe Dunăre în acest moment. În acest moment, cotele Dunării au ajuns la 126 de centimetri, dar vor mai scădea şi în zilele următoare, spun specialiştii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri