Insulele Galapagos vor dubla taxele turistice, din cauza numărului mare de vizitatori. Întreg ecosistemul, pus în pericol

Data publicării:
Iguana terestră din Insulele Galapagos
Iguana terestră din Insulele Galapagos. Foto: Profimedia Images

Turiştii care vor să viziteze Insulele Galapagos vor trebui să plătească, de anul acesta, o taxă de acces de două ori mai mare decât până acum, pe fondul îngrijorării că o creştere a numărului de vizitatori pune presiune asupra ecosistemului acestei destinaţii sensibile din punct de vedere ecologic.

Ministerul Turismului din Ecuador a anunţat noile taxe, care vor intra în vigoare la 1 august 2024.

Taxa de intrare va creşte de la 100 la 200 de dolari pentru vizitatorii din aproape toate ţările, cu excepţia celor membre ale blocului comercial sud-american Mercosur, care include Argentina, Brazilia şi Peru, potrivit CNN, preluat de News.ro.

Membrii Mercosur vor trebui acum să plătească 100 de dolari de persoană, în creştere de la 50 de dolari. Copiii sub doi ani pot vizita gratuit, indiferent de naţionalitate.

Aceasta este prima creştere a taxelor de intrare în Galapagos din 1998.

„Insulele Galapagos nu sunt doar o comoară naţională, ci şi una mondială. Este responsabilitatea noastră colectivă să protejăm şi să păstrăm acest ecosistem de neegalat pentru generaţiile viitoare”, a declarat Niels Olsen, ministrul turismului din Ecuador, într-o declaraţie transmisă Galapagos Conservation Trust.

Olsen a adăugat că sumele suplimentare vor fi direcţionate către eforturile de conservare a insulelor, care se află la 1.000 de kilometri în largul coastei Ecuadorului continental.

„Creştere îngrijorătoare a numărului de vizitatori”

Galapagos este un sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, format din peste 100 de insule. Insulele, supranumite „muzeu viu”, găzduiesc multe plante şi animale rare sau pe cale de dispariţie.

Doar aproximativ 30.000 de persoane trăiesc în insulele Galapagos, dar aproximativ 170.000 de turişti le vizitează anual.

Galapagos Conservation Trust, o organizaţie caritabilă înregistrată în Regatul Unit, axată pe promovarea conservării şi sustenabilităţii pe insule, a avertizat cu privire la consecinţele ecologice ale creşterii numărului de vizitatori.

„În ultimii ani a fost înregistrată o creştere îngrijorătoare a numărului de vizitatori pe Insule”, se spune pe site-ul organizaţiei.

„Acest lucru împinge sistemele de gestionare a deşeurilor la limită, exacerbând insecuritatea alimentară şi legată de resursele de apă şi creşte ameninţarea cu apariţia unor specii invazive devastatoare care sunt introduse în insule”, se mai arată pe site.

În arhipelag continuă să fie făcute descoperiri ştiinţifice. Un recif de corali necunoscut anterior, despre care se crede că are mii de ani, a fost descoperit de oamenii de ştiinţă anul trecut.

În 2021, UNESCO a emis un raport privind insulele şi starea eforturilor de conservare. Raportul a felicitat guvernul ecuadorean pentru reducerea pescuitului ilegal şi controlul răspândirii speciilor invazive, dar a solicitat o actualizare până în 2024.

Profilul global al destinaţiei ar putea fi sporit anul acesta printr-un nou film, regizat de Ron Howard, care explorează o poveste adevărată despre scandal, eliberare sexuală şi crimă, pe o insulă din Galapagos, în anii 1930. „Eden” va fi lansat la sfârşitul acestui an şi îi va avea în rolurile principale pe Sydney Sweeney, Vanessa Kirby, Ana de Armas şi Jude Law.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri