Islanda, țara „minunilor”: Cum funcționează mașinăria care aspiră dioxidul de carbon și-l transformă în piatră

Data actualizării: Data publicării:
Centrala geotermala de la Hellisheidi islanda
La centrala geotermală Hellisheidi din Islanda funcționează niște uriașe „aspiratoare” de dioxid de carbon care apoi îl transformă în rocă Foto: Profimedia

Islanda are printre turiști reputația acelui ținut care te apropie de minunile naturii. Vulcanii, ghețarii și gheizerele au atras și atenția oamenilor de știință. Într-un astfel de loc se află una dintre cele mai mari centrale electrice geotermale. Cea pe care o veti cunoaște imediat e în căutarea unor soluții inteligente pentru a reduce nivelul de dioxid de carbon din atmosferă. Și o să sune ciudat, dar se pare că acest gaz poate fi transformat în… piatră. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Ce loc poate fi mai potrivit pentru a salva planeta de încălzirea globală decât Islanda? Are atât energie cât să poate da și altora. Peste tot pământul freamătă. E ceea ce oamenii de știință numesc o zonă vulcanică activă.

Islandezii și-au dat seama de mult timp că izvoarele termale din țară nu sunt doar simple atracții turistice.

La o jumătate de oră de mers cu mașina de la Reykjavik spre est se află centrala Hellisheidi. Generează electricitate și căldură din 2006 și a devenit una dintre cele mai mari centrale geotermale din lume. Dar există un alt motiv pentru care oamenii de știință, antreprenorii și reporterii se adună acum aici.

Vor să o întâlnească pe Edda Aradottir, managerul companiei CarbFix, care și-a propus să inverseze efectul de seră la scară mică.

Cum se inversează efectul de seră

„Practic, ceea ce facem este că aspirăm atmosfera cu această mașinărie - dioxidul de carbon se lipește de o anumită substanță chimică din această unitate. Și astfel ceea ce rămâne este un aer mult mai curat, cu un conținut de CO2 mult mai mic decât inițial”, explică Edda Aradottir.

Au început să utilizeze acest tip de aspirator pentru dioxid de carbon în urmă cu opt ani. Într-una dintre stațiile de pompare, Edda Aradottir explică ce se întâmplă cu gazul: „Aici avem o conductă subterană care transportă dioxidul de carbon extras la uzina de captare, el este dizolvat în apă. Ceea ce rezultă e injectat în subsol, la câteva sute de metri adâncime”.

Dioxidul de carbon reacționează apoi cu roca bazaltică și este stocat acolo permanent. Este o metodă care funcționează deosebit de bine aici datorită rocilor vulcanice.

„Aceasta este o bucată de miez bazaltic. Vedeți ambele vene de umplere cu dioxid de carbon - în bazalt sunt crevase, dar și pori. Deci treptat, toți acești pori încă deschiși se pot umple cu CO2 mineralizat, în funcție de cât injectăm”, explică Edda Aradottir.

Tehnologia este încă foarte scumpă. De asemenea, consumă multă apă și poate fi utilizată doar pe anumite terenuri. Cu toate acestea, compania CarbFix este convinsă că metoda va contribui în cele din urmă la reducerea cantității de dioxid de carbon din atmosferă la nivel mondial.

Mitul trolilor aplicat în zilele noastre

Puține țări din lume resimt efectele schimbărilor climatice la fel de acut ca Islanda, unde uriașii ghețari se micșorează continuu. Așa că ministrul islandez al mediului ia măsuri. Guvernul islandez își propune să facă țara neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2 până în 2040. Pentru a face acest lucru, se bazează pe noile tehnologii, dar și pe credința în mituri.

„În Islanda se spune că trolii s-au transformat în stană de piatră când au fost expuși la soare. Putem spune că și noi încercăm să facem același lucru cu dioxidul de carbon, doar că trolii au fost transformați în piatră când au întâlnit soarele”, spune Gudmundur Ingi Gudbrandsson, ministrul islandez al mediului

Islandezii știu că nu pot salva planeta singuri. Dar creează tehnologii pe care le vor putea folosi și alte țări. Și dacă miturile cu spiriduși și troli pot ajuta, cu atât mai bine pentru toată lumea.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri