Natura, chiar și sub formă virtuală, poate reduce durerea prin influențarea activității cerebrale. „Nu este doar un efect placebo”

Data actualizării: Data publicării:
Natura, chiar și sub formă virtuală, poate reduce durerea prin influențarea activității cerebrale.
Natura, chiar și sub formă virtuală, poate reduce durerea prin influențarea activității cerebrale. Foto. Shutterstock

Un nou studiu arată că expunerea la imagini ale naturii, chiar și într-o formă virtuală, poate reduce percepția durerii prin scăderea activității cerebrale în anumite zone. Această descoperire oferă dovezi că beneficiile naturii asupra sănătății nu sunt doar efecte placebo, iar gestionarea durerii ar putea fi îmbunătățită printr-o metodă simplă și accesibilă, relatează Agerpres.

Beneficiile naturii pentru sănătate şi în special gestionarea durerii au făcut obiectul a numeroase cercetări.

În urmă cu peste 40 de ani, un studiu de pionierat al americanului Roger Ulrich a arătat că pacienţii din spital foloseau mai puţine analgezice şi s-au recuperat mult mai repede atunci când ferestrele lor dădeau spre un spaţiu verde, mai degrabă decât spre un zid de caramidă.

Dar „până acum, motivele care stau la baza acestui efect au fost puţin clare", notează într-un comunicat Max Steininger, cercetător la Universitatea din Viena şi autorul principal al studiului publicat joi în Nature Communications.

Anumite zone sunt implicate în percepţia durerii, „nocicepţia". Ele permit unui individ să identifice originea unui stimul dureros din organism, intensitatea acestuia şi tipul de durere percepută, potrivit AFP.

Dar reacţia la aceste informaţii, precum sentimentul de nemulţumire faţă de stimul, înclinaţia de a adopta comportamente de protecţie sau reglarea afectelor legate de durere este gestionată în alte zone ale creierului, precum cortexul prefrontal.

Autorii studiului au căutat să afle în ce măsură aceste zone diferite au fost afectate de expunerea la peisaje naturale, urbane şi interioare. Pentru a face acest lucru, ei au înregistrat activitatea cerebrală a unui grup de 49 de voluntari folosind un scaner IRMf (Imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională).

Subiecţii au privit diferite imagini în timp ce primeau o serie de şocuri electrice mai mult sau mai puţin dureroase pe dosul mâinii stângi.

Prima scenă a reprezentat un peisaj natural, un lac înconjurat de copaci care se mişcau în vânt, totul însoţit de muzică de fundal care simula sunetul frunzelor şi cântecul păsărilor.

Într-o secundă, au fost adăugate elemente urbane (clădiri, bănci, alee) iar fondul sonor a fost înlocuit cu zgomote tipice ale unui oraş.

Volumul şi compoziţia celor două imagini au fost calibrate pentru a induce o atracţie estetică similară participanţilor.

În cele din urmă, un al treilea vizual a reprezentat un interior: un birou cu un computer, mobilier şi un ventilator, din nou însoţit de sunete corespunzătoare.

Nu numai că participanţii au declarat că au simţit mai puţină durere atunci când priveau peisajul natural, dar scanările au arătat şi o diferenţă în răspunsurile cerebrale.

„Studiul nostru este primul care oferă dovezi că acesta nu este doar un efect placebo", a subliniat Steininger.

Mai exact, expunerea la natură a scăzut răspunsul în zonele implicate în nocicepţie, în timp ce zonele asociate cu reglarea durerii nu au fost afectate semnificativ.

Pentru autori, aceste rezultate ar putea fi explicate prin faptul că mediile naturale conţin elemente care captivează atenţia omului într-un mod unic şi fără efort, deturnând atenţia de la senzaţia de durere, o teză cunoscută sub numele de „teoria restabilirii atenţiei" în psihologie.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensionarii vizați de noile modificări legislative. Situații în care vor fi obligați să returneze pensiile...
Digi FM
Livia Eftimie, fosta soție a lui Bordea, reacție după ce s-a spus că ea și Spike s-au despărțit: „Nu sunt...
Pro FM
Thalia a pozat ca o divă în vacanță, într-un costum de baie alb cu decolteu adânc. La aproape 54 de ani, face...
Film Now
Cum și-a început Charlie Chaplin cariera la Hollywood. Fascinanta poveste a actorului
Adevarul
Care a fost adevărata cauză a morții lui Iisus Hristos. Teoriile conspiraționiste privind Învierea...
Newsweek
Ce le transmite Casa de Pensii pensionarilor de Paște: „Aveți încredere în noi. Mult respect”
Digi FM
Ricky Martin, imagini rare cu cei doi copii ai săi, în vârstă de 15 ani: „Soarele strălucește mereu cu acești...
Digi World
Gemeni identici, experiment inedit. Ce s-a întâmplat când unul a ales suplimente alimentare vegane, iar...
Digi Animal World
Un animal misterios le dă fiori oamenilor din Colorado: „Ar putea fi un Chupacabra?”. Imaginile sunt virale
Film Now
Cum a sărbătorit Daniel Craig obținerea rolului James Bond: Eram în supermarket, aveam căruciorul plin cu...
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...