Galerie Foto Poliția britanică a arestat zeci de activiști de mediu care protestau la Londra. Met e criticată că a folosit o nouă lege „draconică”

Data publicării:
bătrânică arestată și dusă cu forța de polițiștii din Londra
Folosirea puterilor noii Legi a ordinii publice în marșurile Just Stop Oil marchează o escaladare semnificativă a eforturilor poliției londoneze de a aborda campania de protest împotriva schimbărilor climatice. Sursa foto: Profimedia Images

Poliția Metropolitană din Londra (Met) s-a folosit noi puteri anti-protest draconice pentru a aresta manifestanții care susțin mișcarea Just Stop Oil împotriva schimbărilor climatice, spune presa britanică. The Guardian scrie că forțele de ordine s-au folosit pentru prima dată de secțiunea 7 a Legii de ordine publică, pentru a opri marșul din fața clădirii parlamentului.

Poliția a arestat peste 60 de activiști pentru schimbările climatice care participau la un marș în fața Parlamentului, fiind prima dată când forțele de ordine s-au folosit de noile puteri anti-protest draconice.

Poliția Metropolitană a folosit secțiunea 7 din Public Order Act 2023, care interzice orice act „care interferează cu utilizarea sau funcționarea oricărei infrastructuri naționale cheie din Anglia și Țara Galilor”, pentru a ordona încetarea imediată a protestului Just Stop Oil, luni dimineață.

După ce a format o linie și a încercat să-i îndepărteze pe protestatari, poliția a început să facă arestări, potrivit Just Stop Oil. Imaginile și videoclipurile difuzate de activiști arată ofițeri care încătușează protestatarii și îi transportă în dubele de poliție care așteptau.

Protest Just Stop Oil la Londra. Sursa foto: Profimedia Images
Protest Just Stop Oil la Londra. Sursa foto: Profimedia Images

Un purtător de cuvânt al Just Stop Oil a spus că poliția nu va descuraja campania, iar susținătorii săi vor continua până când cererea sa - un moratoriu asupra noilor licențe de petrol și gaze - va fi îndeplinită.

„Suporterii Just Stop Oil sunt dispuși să meargă înainte cu protestele și astăzi și în fiecare zi, până când poliția ia măsuri pentru a-i urmări pe adevărații criminali – oamenii care facilitează consumul de petrol și gaze când știu că, procedând așa, vor ucide milioane de oameni”, a spus purtătorul de cuvânt.

Just Stop Oil a transmis că 65 dintre susținătorii săi au început să mărșăluiască în tăcere pe drumul care înconjoară Piața Parlamentului la ora 10 dimineața. „La ora 10:10, un număr de polițiști metropolitani au sosit și au început să-i împingă pe susținătorii Just Stop Oil înapoi și să formeze un lanț peste drum”.

„Imediat, poliția a început să facă arestări, arestând 65 de persoane până la ora 10.37. Ofițerii au târât susținători pașnici ai Just Stop Oil pe trotuar, așezându-se pe ei pentru a-i încătușa.”, s-a mai precizat în comunicat.

Într-o postare pe X, cunoscut anterior ca Twitter, poliția londoneză a spus că ofițerii săi au sosit în patru minute de la primirea raportului despre protest și au început să facă arestări. Forțele de ordine au declarat că au arestat 61 de persoane, toate ajungând în arest luni după-amiază.

Folosirea puterilor noii Legi a ordinii publice în marșurile Just Stop Oil marchează o escaladare semnificativă a eforturilor poliției londoneze de a aborda campania de protest împotriva schimbărilor climatice. Anterior, forțele de ordine s-au folosit secțiunea 12 din vechea Lege a ordinii publice, care dă ofițerilor superiori puterea de a pune condiții într-un marș de protest.

Netpol, care monitorizează poliția, a scris pe X: „La începutul acestui an, Met s-a bazat pe competențele de a impune „condiții pentru adunările publice”, dar acum optează pentru noua infracțiune conform Legii pentru ordinea publică din 2023 de „interferență în utilizarea sau funcționarea infrastructurii naționale cheie (adică rețeaua de drumuri).”

„Acest lucru poate să nu pară imediat evident: dar dacă decizi să protestezi pe drumurile publice fără permisiunea prealabilă, atunci poliția te poate aresta pentru interferența cu „infrastructura națională cheie”. Nu de fiecare dată – dar e mai probabil dacă faci parte dintr-un grup văzut ca „activiști protestatari”.

„Acest lucru va închide imediat un protest și va criminaliza pe toți cei implicați. Aceasta este ceea ce face ca aceste noi infracțiuni să fie atât de represive.”, a mai scris Netpol.

Jun Pang, ofițerul de politici și campanii la grupul pentru drepturi Liberty, a declarat: „Folosirea acestei noi puteri este o escaladare periculoasă a atacului împotriva dreptului la protest, manifestanții riscând până la un an de închisoare pentru că au susținut ceea ce ei cred.”

„Cu toții avem dreptul să ne facem auzită vocea în problemele care contează pentru noi, dar aceste arestări reprezintă o încercare clară de a incrimina oamenii pentru exercitarea acestui drept. Guvernul, prin adoptarea acestor noi legi, a încercat să îngreuneze și mai mult ca cetățenii să se revolte în fața celor de la putere. Protestul este un drept fundamental, nu un cadou de la stat.”, a mai spus Pang.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri