Scandal la Zărnești pentru o carieră de piatră. Autoritățile locale organizează referendum

Data publicării:
zarnesti cariera

Firma care are licenţa pentru exploatarea de piatră pe Dealul Blidarului, judeţul Braşov, a cerut Primăriei Zărneşti autorizaţiile pentru a deschide cariera într-o pădure care se întinde pe aproximativ 60 de hectare. Consilierii locali s-au opus cu vehemenţă.

Ne transformăm în Valea Jiului, Roşia Montană cred că aici, la noi, va fi! Ar fi păcat, copiii şi nepoţii noștri să aibă aşa ceva. În loc să ne dezvoltăm, noi ne întoarcem în trecut”, spune Ioana Baiu, consilier local din partea PSD.

E cel mai bun granit aici, în zona asta, au forat şi cred că au găsit că e cel mai bun, de calitate”, explică Gheorghe Forca, tehnician agricol în cadrul Primăriei Zărneşti.

Şi administratorii Parcului Natural Piatra Craiului se opun deschiderii unei cariere. Ar fi în pericol turismul, dar şi viaţa animalelor sălbatice.

Maşinile grele care vor transporta roca exploatată din această carieră urmează să treacă pe un drum care este în apropierea limitei Parcului Naţional Piatra Craiului, chiar prin faţa centrului de vizitare a Parcului Naţional”, arată Mircea Vegheleţ, directorul Parcului Naţional Piatra Craiului.

Primarul oraşului caută soluţii legale de a împiedica deschiderea carierei, pentru că maşinile şi utilajele grele ar tranzita oraşul.

Consiliul Local a cerut realizarea unui referendum în data de 14 septembrie a acestui an, având în vedere că zona respectivă, zona Zărneşti-Plaiu Foii, anul trecut a fost declarată a treia zonă ecoturistică din România”, a declarat Dorel Bîrlădeanu, primarul orașului Zărnești.

Localnicii aprobă decizia autorităților. „Noi nu suntem de acord! Pentru că drumul nu este făcut de atâta timp, este foarte rău, dacă mai vin maşini de mare tonaj o să fim în pericol”, spune un locuitor din zonă.

E centru turistic şi nu ştiu dacă cariera ar fi ... a fost carieră pe gura râului şi văd că nu mai e. De ce ar duce-o la Plaiul Foii? Să strice?”, se întreabă un altul.

O tentativă de deschidere a carierei de granit a mai avut loc şi în 2004, dar localnicii din Zărneşti au reuşit atunci să blocheze proiectul

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri