Seceta din Brazilia dă peste cap ecosistemul Junglei Amazoniene. Sute de mii de oameni au nevoie de ajutor

Data publicării:
pești morți și un om pe mal
Pești morți în apropierea unui banc de nisip, din cauza secetei care afectează râul Solimoes din Manacapuru, în statul Amazonas, Brazilia. Sursa foto: Profimedia Images

Nivelul apei dintr-un port fluvial important din pădurea tropicală amazoniană din Brazilia a atins luni cel mai scăzut punct din ultimii 121 de ani. O secetă istorică dă peste cap viețile a sute de mii de oameni și dăunează ecosistemului Junglei Amazoniene, transmite Reuters.

Afluenții puternicului râu Amazon care se usucă rapid au lăsat bărci blocate, întrerupând aprovizionarea cu hrană și apă în satele îndepărtate din junglă, în timp ce temperaturile ridicate ale apei reprezintă cauza morții a peste 100 de delfini de râu pe cale de dispariție.

Portul din Manaus, cel mai populat oraș din regiune, situat acolo unde râul Negro se întâlnește cu fluviul Amazon, a înregistrat luni un nivel al apei de 13,59 metri, potrivit site-ului său. Acesta este cel mai scăzut nivel de când au început recordurile în 1902, depășind un minim istoric stabilit anterior în 2010.

După luni întregi fără ploaie, săteanul din pădurea tropicală amazoniană Pedro Mendonca s-a simțit uşurat când un ONG brazilian a livrat provizii comunităţii sale de pe malul râului, lângă Manaus, la sfârşitul săptămânii trecute.

„Am stat trei luni fără ploaie aici, în comunitatea noastră”, a spus Mendonca, care locuiește în Santa Helena do Ingles, la vest de Manaus, capitala statului Amazonas. „Este mult mai cald decât la secetele trecute”.

Unele zone ale Amazonului au înregistrat cele mai scăzute niveluri de ploaie din iulie până în septembrie din 1980, potrivit centrului de alertă în caz de dezastre al guvernului brazilian Cemaden.

Ministerul de Știință al Braziliei dă vina pentru seceta din acest an pe fenomenul climatic El Nino, care conduce la modele meteorologice extreme la nivel global. Într-o declarație de la începutul acestei luni, ministerul a spus că se așteaptă ca seceta să dureze cel puțin până în decembrie, când efectele lui El Nino vor ajunge la maxim.

Seceta a afectat luni 481.000 de persoane, potrivit agenției de protecție civilă din statul Amazonas, unde se află Manaus.

La sfârșitul săptămânii trecute, lucrătorii de la ONG-ul brazilian Fundacao Amazonia Sustentavel (FAS) s-au răspândit în regiunea uscată de lângă Manaus pentru a livra hrană și alte provizii comunităților vulnerabile din sate. Seceta le-a amenințat accesul la alimente, apă potabilă și medicamente, care sunt de obicei transportate pe râu.

Nelson Mendonca, lider în Santa Helena do Ingles, a declarat că, deși unele zone sunt încă accesibile cu canoe, multe bărci nu au reușit să circule pe râu pentru a aduce provizii, iar mărfurile sunt transportate cu tractoare sau pe jos.

„Nu este foarte bine pentru noi, pentru că suntem practic izolați”, a spus el.

Luciana Valentin, care locuiește și în Santa Helena do Ingles, a spus că este îngrijorată de curățenia apei locale după ce seceta a redus nivelul apei.

„Copiii noștri au diaree, vărsături și adesea au febră din cauza apei”, a spus ea.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri