Situație îngrijorătoare la Techirghiol. Lacul cu nămol benefic a scăzut cu un metru și s-a retras cu 30 de metri

Data publicării:
Lacul de la Techirghiol a scăzut ca nivel și s-a retras din cauza secetei severe din 2020 F
Lacul de la Techirghiol a scăzut ca nivel și s-a retras din cauza secetei severe din 2020 Foto: captură video

Cunoscut pentru nămolul din adâncuri, lacul Techirghiol riscă să aibă probleme serioase. În ultimii ani, lacul cu apă sărată a scăzut cu un metru. Există însă și o parte pozitivă.

De cum intri în Techirghiol, observi că lacul a scăzut vizibil.

„În anii trecuţi, lacul Techirghiol ajungea până în această zonă. Acum, în 2020, din cauza lipsei precipitaţiilor, lacul s-a retras pe o porţiune de aproape 30 de metri”, relatează Iulia Stanciu, reporter Digi24.

techirghiol lac secat si retras - captura video
Lacul Techirghiol s-a retras pe o porțiune de circa 30 de metri de la mal Foto: captură video

Specialiştii spun că temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor din acest an au dus la scăderea nivelului apei din lacul Techirghiol. În plus, înainte, sistemul de irigaţii din zonă avea un aport important de apă prin scurgerea directă în lac. În ultimii ani, însă, sistemul de irigaţii a fost dezafectat. Localnicii, dar şi turiştii care vin la tratament au observat că pe zi ce trece lacul se evaporă.

„Pentru sănătate, dacă a secat lacul, vă daţi seama, e un dezastru!” - spune un bărbat.

„Am observat că a secat. Luciul este acelaşi, dar suprafaţa parcă este mai restrânsă. Unde altădată veneau valurile, acum văd că a secat, s-a retras”, a constatat o femeie.

Dar scăderea nivelului Lacului Techirghiol are şi un aspect pozitiv: cu cât nivelul apei este mai redus, cu atât salinitatea este mai mare.

„Acesta este un lucru benefic pentru crustaceul care trăieşte acolo şi ajută la crearea nămolului cu proprietăţi terapeutice”, explică ecologul Cătălin Andrei, de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) .

În anul 2008, salinitatea era de puţin peste 61 de grame per litru, iar anul acesta, în lacul Techirghiol s-a constantat o creştere de până la aproape 90 de grame per litru. Specialiştii de la Apele Române spun că monitorizează calitatea apei lacului pentru ca aceasta să nu fie influențată în mod negativ prin aport de apă dulce.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri