VIDEO. Cascada Bigăr atrage turiști și după prăbușire. Reacția vizitatorilor în prima zi după dezastru: „Natura și-a urmat cursul”

Data actualizării: Data publicării:
Cascada Bigăr s-a prăbușit
Cascada Bigăr s-a prăbușit. Foto: Romsilva

Chiar și după prăbușire, Cascada Bigăr din județul Caraș Severin atrage turiști să o admire. De curiozitate sau pur și simplu din întâmplare, oamenii au mers marți, prima zi după dezastru, să admire acest colț unic creat de natură. Specialiștii susțin că prăbușirea a fost provocată cel mai probabil de cauze naturale. „E o tragedie, un gol”, spune primarul din zonă.

Turist: Eu cred că sunt cauze naturale. La 10 ani am fost pentru prima oară să văd cascada. Nu avea anvergura și frumusețea de acum, dar e păcat. Și acum mai ales, începea sezonul.

Turist: Dacă pierzi un obiectiv de genul ăsta și îți pleacă turiștii, e o pierdere. Natura și-a urmat cursul.

Unii dintre turiștii pe care i-am găsit astăzi la Cascada Bigăr nu au vizitat niciodată acest obiectiv de o frumusețe rară.

Turistă: Este prima dată când vin aici. Până acum am văzut-o în poze. Aseară ne-am planificat să venim să o vedem astăzi pentru că am văzut ce s-a întâmplat.

Turistă: Este foarte frumoasă. Nu avem alte așteptări, pentru că nu am văzut-o înainte. Dar îmi pare rău că s-a întâmplat asta.

Specialiștii Romsilva susțin că travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp au crescut în dimensiuni, iar cascada a cedat sub propria greutate.

Miloş Păun, ranger Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa: Dintr-o dată am auzit un zgomot și când ne-am uitat am văzut cum s-a prăbușit în jos bucata de cascadă. Datorită greutății ei. Ea având prindere deplină, s-a depus tub calcaros și n-a mai rezistat.

Se caută soluții pentru cascada Bigăr

Acum se caută soluții pentru a nu se pierde din frumusețea acestei zone, un loc necunoscut însă publicului larg până în 2013. Atunci când o fotografie a cascadei Bigăr a ajuns la "The World Geography", un site care se ocupă de subiecte legate de destinaţii turistice neobişnuite.

Adrian Stoicu - primar Bozovici: Chiar e o tragedie. Chiar e un gol, cel puțin în mine, că știu cât am muncit în ultimii opt ani de zile să aducem o altă față a zonei, să amenajăm și alte obiective turistice.

Anual, peste 100 de mii de vizitatori vizitează Parcul Național Cheile Nerei, acolo unde se află și celebra Cascadă Bigăr.


VIDEO. Momentul în care Cascada Bigăr se prăbuşeste

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri