Video Pe Terra există un lac format pe o structură asemănătoare cu a craterului Jezero de pe Marte, unde a asolizat roverul Perseverance

Data publicării:
lacul salda vs craterul jezero nasa copy
Lacul Salda vs craterul Jezero de pe Marte. Credit foto: NASA.gov

Un lac de aproape 40 de kilometri pătraţi din sud-vestul Turciei a atras atenţia oamenilor de ştiinţă pentru similitudinile sale cu craterul Jezero de pe Marte, unde a asolizat roverul Perseverance al NASA, relatează vineri EFE, preluată de Agerpres.

Cercetătorii cred că lacul Salda, din provincia turcă Burdur, are caracteristici minerale şi geologice similare cu craterul Jezero, potrivit agenţiei Anadolu. Salda este un lac tectonic, format pe o structură de roci asemănătoare cu cea de pe Marte, se arată într-un film prezentat de pagina Facebook Go Turkiye.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Salda este un laborator viu pentru dezvoltarea primelor forme de viaţă de pe Terra. Nu este posibil să găseşti au alt laborator similar în lume", a declarat agenţiei Anadolu geologul Candan Gökçeoglu.

Cunoştinţele despre compoziţia minerală a lacului Salda ar putea ajuta la descifrarea misterului privind viaţa de pe suprafaţa Planetei Roşii.

"Există minerale hidromagnetice formate ca rezultat al activităţii bacteriilor pe Salda care s-au dezvoltat asemeni carbonaţilor minerali. S-au observat structuri similare şi în craterul Jazero", a precizat Gökçeoglu.

Cercetătorii sunt de părere că craterul Jezero a fost un lac care a secat în urmă cu milioane de ani în urmă şi ar putea conserva în sedimentele sale argiloase molecule organice şi microbi.

Se aşteaptă ca roverul Perseverance, care a asolizat joi pe Marte, să transmită informaţii despre această planetă, despre sistemul solar şi despre posibilităţile de existenţă a vieţii în altă parte decât pe Pământ.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri