VIDEO. Ce se aude pe Marte? NASA a publicat o înregistrare cu sunete surprinse de roverul Perseverance

Data publicării:
rover perseverance
NASA a publicat o înregistrare cu sunete surprinse de roverul Perseverance. Foto: NASA

Roverul Perseverance al NASA a înregistrat cinci ore de sunete de pe Marte, iar oamenii de știință au declarat că înregistrările i-au făcut să se simtă ca și cum s-ar afla „chiar acolo”. Astfel, roverul a devenit prima navă spațială care a înregistrat sunetele Planetei Roșii prin microfoane speciale, potrivit unui comunicat de presă emis de NASA.

„Am văzut cu toții imaginile frumoase pe care le-am obținut de pe Marte, dar, având și sunet pentru a completa aceste imagini, mă face să simt de parcă aș fi acolo, pe suprafață”, a spus dr. Lanza într-un videoclip lansat de NASA.

Sunetele înregistrate de rover - zgomotele puternice ale unui laser, rotoare care bâzâie, roțile roverului care zdrobesc pietriș - s-ar putea să nu fie remarcate de un ascultător obișnuit. Cu toate acestea, pentru oamenii de știință, aceste sunete sunt foarte importante. Ele îi ajută să afle mai multe despre atmosfera planetei, cum sunetul călătorește pe planetă și ajută și la întreținerea navelor spațiale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Roverul Perseverance are încorporate două microfoane. Unul dintre ele este situat pe partea laterală a șasiului roverului, iar cel de-al doilea este așezat pe catargul său. Locația microfonului îl ajută să monitorizeze „microturbulența” sau modificările din aer, ajutând oamenii de știință să afle mai multe despre schimbările din atmosfera planetei. De asemenea, vin în completarea senzorilor de vânt ai roverului care fac parte din instrumentele sale atmosferice numite Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA).

Sunetele vor fi folosite de oamenii de știință și pentru a monitoriza starea instrumentelor lor aflate pe planetă și pentru întreținerea navei spațiale.

Microfonul șasiului ascultă roțile Perseverance și alte sisteme interne. Agenția spațială a declarat că microfonul îi va ajuta să monitorizeze performanța navei spațiale „așa cum mecanicii ar putea asculta un motor de mașină”.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri