Sari la conținut

Nadia Comăneci cere „schimbări drastice” la Federaţia Americană de Gimnastică

Nadia Comăneci reacționează după scandalul abuzurilor sexuale comise de medicul lotului feminin, Larry Nassar, și cere „schimbări drastice" la Federaţia Americană de Gimnastică (USA Gymnastics).

„Schimbări drastice sunt necesare la USA Gymnastics şi este nevoie de implementarea unor reguli pentru securitatea sportivelor”, a declarat Comăneci, în vârstă de 56 de ani, potrivit news.ro. 

Întrebată ce schimbări are în vedere, ea a răspuns: „Pot doar să spun că este absolut necesară o schimbare, una care să pună mai presus de orice securitatea copiilor”.

„Îmi pare foarte rău pentru fetele care au fost abuzate şi le admir curajul de a vorbi despre asta. Este important ca ele să primească dreptatea şi toată susţinerea necesară. Părinţii trebuie să ştie că tot timpul copiii lor sunt în sigranţă, în orice mediu sportiv”, a mai spus Nadia Comăneci.

Numeroase gimnaste americane, între care Simone Biles, star al JO de la Rio din 2016, au afirmat că au fost agresate sexual de Larry Nassar sub pretextul tratamentelor medicale.

Nassar,  în vârstă de 54 de ani, a pledat vinovat pentru agresiune sexuală. Pe numele lui Nassar au fost depuse peste 50 de plângeri de abuz sexual, iar medicul a fost condamnat la o pedeapsă cuprinsă între 40 şi 175 de ani închisoare. El a mai primit o sentinţă de 60 de ani închisoare pentru pornografie infantilă. El va compărea, miercuri, în faţa altei instanţe, pentru a fi judecat de alte acuzaţii de agresiune sexuală.

Campioane olimpice, precum Simon Biles şi Aly Raisman, au acuzat federaţia şi Comitetul Olimpic American că de-a lungul multor ani nu au reacţionat la plângerile depuse şi nu le-au protejat pe sportive. Consiliul de conducere al USA Gymnastics a demisionat, săptămâna trecută, la presiunea comitetului olimpic, iar autorităţile au început investigaţii în ambele foruri, în scandalul Nassar.

Marţi, marţi, Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a cerut poliţiei statale (Texas Rangers) să ancheteze acuzaţiile de agresiune sexuală din dosarul medicului Lawrence Nassar, la ferma soţilor Bela şi Martha Karolyi, în care s-a aflat timp de 16 ani centrul de pregătire al lotului feminin american de gimnastică.

„Declaraţiile publice făcute de sportivele care au fost pregătite la ferma Karolyi sunt foarte îngrijorătoare. Aceste sportive, dar şi statul Texas, merită să ştie că nicio piatră nu a rămas neîntoarsă pentru a ne asigura că acuzaţiile sunt întru totul verificate, iar făptaşii şi cei care au contribuit la aceste abateri sunt aduşi în justiţie”, a declarat Abbot.

Gurvernatorul a precizat că, deoarece activităţile penale ar fi putut implica mai multe jurisdicţii, „este esenţial ca Texas Rangers să lucreze cu Biroul şerifului din Walker County pentru a investiga în mod cuprinzător orice posibil comportament criminal”.

La 18 ianuarie, federaţia americană a anunţat încheierea colaborării cu centrul de gimnastică din cadrul fermei soţilor Bela şi Marta Karolyi, unde ar fi fost comise multe dintre abuzurile sexuale care l-au avut autor pe Nassar.