Sari la conținut
News Alert

Reacția sportivului Albert Saritov, acuzat de legături cu terorismul

Sportivul Albert Saritov a declarat, pentru Digi Sport, că a aflat cu „ruşine şi dispreţ” ceea ce a apărut în presă cu privire la o presupusă legătură a sa cu terorismul şi că nimic nu este adevărat.

Wrestling - Olympics: Day 16

Foto: Gulliver/GettyImages

„Am aflat cu ruşine şi dispreţ, absolut nimic din ce s-a scris nu e adevărat. Am avut oaspeţi şi din România la mine acasă, mi-au cunoscut familia şi eu, fiind musulman adevărat, conform religiei, nu îmi permit să iau viaţa cuiva sau să gândesc aşa”, a spus Albert Saritov.

Anatolie Guidea, antrenorul lui Saritov, a comentat şi el zvonurile despre sportivul său: „Absolut nu e adevărat, nu îl cunosc de o zi - două, ci de mulţi ani de când eram sportiv”.

Postul Russia 24 a difuzat, zilele trecute, un reportaj despre sportivi ai Academiei de lupte „Dmitri Mindiaşvili” din Krasnoiarsk, implicaţi în „acte de banditism şi terorism”, printre aceştia fiind menţionaţi şi fraţii Saritov, Ramazan şi Albert.

Postul din Rusia susţinea că academia respectivă produce luptători de front şi că mulţi luptători musulmani au ajuns să facă parte din grupări paramilitare şi chiar din temuta organizaţie teroristă ISIS. Ramazan Saritov, fratele lui Albert, practicant de lupte libere, a fost militant cecen, iar în 2012 a fost omorât de poliţie într-o misiune specială în oraşul Hasaviurt din regiunea Daghestan. Despre Albert Saritov s-a spus că în urmă cu mai mulţi ani ar fi făcut parte dintr-un grup infracţional, menţiona Russia 24, citat de TVR.

Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a reacţionat, vineri, în urma speculaţiilor apărute în presă. “Plec de la ceea ce ştiu şi spun: că un sportiv care câştigă o medalie olimpică este un sportiv cu valori corecte. Scopul lui este acela de a se pregăti până la epuizare pentru a-şi împlini visul. Pentru a se califica la JO si a cuceri medalia olimpică. Sportivul care face performanţă nu are timp de pierdut. El se antrenează şi după aceea se recuperează pentru următorul antrenament. Şi tot asa. Am încredere în instituţiile statului, am încredere în Federaţia Română de Lupte şi în preşedintele ei şi am încredere în acest sportiv talentat, tatăl a patru copii, care va mai câştiga medalii pentru România”, a declarat Mihai Covaliu, aflat la Zagreb, unde reprezenta COSR la Adunarea Generală de alegeri a Comitetelor Olimpice Europene (EOC).

Sâmbătă, preşedintele Federaţiei Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu, a declarat că Albert Saritov nu are legătură cu terorismul şi că speculaţiile apărute în presă ar fi ”doar o răzbunare a ziariştilor ruşi pentru faptul că au pierdut o medalie olimpică”. Pîrcălabu afirmă că Saritov a fost verificat de SRI, care a confirmat că sportivul naturalizat nu are ”nicio legătură cu terorismul”.

Albert Saritov a devenit cetăţean român în 2016. El a făcut parte din echipa olimpică a României la JO de la Rio, competiţie la care a câştigat medalia de bronz la lupte libere, la categoria 97 kg.

 

Pe aceeași temă