Sari la conținut
News Alert

Simona Halep joacă azi prima finală de Grand Slam din carieră. Portret de campioană: ambiţie, seriozitate şi îndemânare

Simona Halep joacă sâmbătă cel mai important meci al carierei sale de până acum: finala turneului de Grand Slam de la Roland Garros. Meciul începe la ora 16.00. Fără nici un set cedat în cele şase meciuri disputate şi indiferent de rezultatul finalei, sportiva urcă de luni, 9 iunie, pe a treia treaptă a podiumului în clasamentul WTA. Este un parcurs pentru care a luptat de la vârsta de cinci ani, cu hotărâre, seriozitate şi multă ambiţie.


Nicuşor Ene, primul antrenor al Simonei Halep, spune despre cea mai bună jucătoare de tenis a momentului că a fost „un copil talentat”, care a dovedit calităţi esenţiale de mică: îndemânare, atenţie, seriozitate şi maturitate.

Mă aşteptam să ajungă aici. De mică a dovedit că are potenţial şi o ambiţie de fier. E făcută pentru acest sport”, spune primul antrenor al Simonei într-o intervenţie la Digi24.

El are încredere că fosta sa elevă îşi va atinge scopul declarat de a ajunge numărul 1 mondial în clasamentele sportului alb, cu o condiţie: „Ca să ajungă numărul 1 mondial, ar trebui să treacă de Şarapova.

Eu o văd numărul 1 mondial. Dacă nu acum, foarte curând”, a conchis Nicuşor Ene.

***

Carte de vizită Simona Halep

Simona Halep s-a născut la 27 septembrie 1991, la Constanţa. La doar cinci ani şi jumătate a pus pentru prima dată mâna pe o rachetă de tenis. A început atunci antrenamentele cu Nicuşor Ene, iar la şapte ani, „întâmpina toate loviturile”, potrivit antrenorului ei. De la vârsta de opt ani au început primele concursuri, primele finale jucate şi primele turnee câştigate.

Tatăl a fost cel care a crezut cel mai mult în Simona. În prima parte a junioratului, acesta a reuşit să îi ofere tot ce a avut nevoie: echipamente de calitate, antrenori cu care să lucreze individual, posibilitatea de a călători la concursuri.

Nu i-a fost mereu uşor şi, la un moment dat, a fost nevoit să solicite ajutor financiar. Aşa că, de la 15 ani, Simona a primit sprijinul unui om de afaceri, care a şi înfiinţat în 2002 o şcoală de tenis în Constanţa.

În următorii doi ani, acesta i-a plătit toate deplasările şi antrenamentele - şi nu a regretat.

Simona Halep a câştigat în carieră 7 turnee WTA la simplu, cele mai importante fiind cele de categorie Premier de la New Haven şi Moscova, Doha, dar şi Turneul Campioanelor de la Sofia.

Românca este cunoscută pentru stilul său agresiv de joc. Loveşte reverul cu cele două mâini.

De luni, ea devine oficial numărul 3 în tenisul feminin mondial. După 34 de ani, este şi prima jucătoare de tenis a României care se califică în finala de la Roland Garros.

***

Cariera Simonei Halep, în cifre

Victorii-înfrângeri (dublu): 228-121

Număr titluri (dublu): 7 WTA, 6 ITF

Cea mai bună clasare:Nr. 3 (9 iunie 2014)