UEFA înăspreşte sancţiunile pentru meciuri aranjate şi rasism

Data publicării:
1772172 w2

"UEFA a făcut din lupta contra meciurilor trucate prioritatea numărul 1, iar regulamentul disciplinar conţine schimbări importante pentru a reprima astfel de incidente şi a le pedepsi în mod eficient", scrie site-ul forului european. 

Astfel, un nou articol afirmă că procedurile disciplinare începute contra unei persoane aflată sub jurisdicţia UEFA în vremea în care presupusa faptă de corupţie a fost comisă nu vor fi abandonate de instanţele disciplinare doar pentru că persoana vizată nu se mai află sub jurisdicţia UEFA. Al doilea articol prevede că meciurile trucate şi corupţia nu sunt supuse niciunui termen de prescripţie.

Un alt articol confirmă competenţa UEFA în cazul unei asociaţii membre sau a unuia din membrii săi care nu sancţionează sau sancţionează într-un mod nepotrivit pe autorul unei infracţiuni ce ar putea aduce prejudicii fotbalului, în special trucarea de meciuri, corupţie şi dopaj.

De asemenea, autoritatea arbitrului a fost consolidată. Suspendarea pentru insultarea unui oficial de meci a crescut la trei meciuri, iar penalizarea pentru agresarea unui arbitru este acum de 15 partide.

Măsuri drastice contra manifestărilor rasiste

În ceea ce priveşte rasismul, UEFA va continua să acorde toleranţă zero în astfel de cazuri. Jucătorii şi oficialii echipelor vor fi suspendaţi cel puţin zece meciuri. Conducătorii cluburilor sau cei ai federaţiilor vor primi o suspendare pentru o anumită perioadă de timp. În cazul în care fanii vor avea un comportament rasist, stadionul echipei lor va fi parţial închis. La a doua abatere, vor fi dictate disputarea unui meci cu porţile închise şi o amendă de 50.000 de euro.

UEFA le reaminteşte arbitrilor că trebuie să supende şi chiar oprescă definitiv un meci la care se manifestă acte de rasism. Forul european a informat federaţiile naţionale că un meci oprit ve declanşa automat o procedură a Comisiei de Disciplină şi întâlnirea va fi declarată pierdută cu scorul de 3-0 la masa verde.

În acest context, echipa Steaua riscă sancţiuni din partea UEFA după ce finanţatorul Gigi Becali a fost condamnat la închisoare în dosarul "Valiza".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri