România, victorie cu emoții pe final în meciul cu Belarus din preliminariile EURO 2024. Clasamentul grupei după primele jocuri

Data actualizării: Data publicării:
emblema nationalei de fotbal a romaniei
Naţionala de fotbal a României a învins selecţionata Belarus cu scorul de 2-1. Foto: FRF.ro

Naţionala de fotbal a României a învins selecţionata Belarus cu scorul de 2-1 (2-0), marţi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa I a preliminariilor EURO 2024.

Tricolorii au câştigat meritat, prin golurile înscrise de Nicolae Stanciu (17), Andrei Burcă (19), chiar dacă pe final au avut emoţii pentru victorie, în urma golului marcat de Vladislav Morozov (86).

România şi-a îndeplinit obiectivul pentru această primă fereastră a preliminariilor, obţinerea a şase puncte din două partide, după 2-0 cu Andorra.

După un debut de joc echilibrat, jucătorii antrenaţi de Edward Iordănescu au preluat controlul jocului şi au reuşit să marcheze la prima oportunitate: Stanciu a înscris dintr-o lovitură liberă din unghi, de pe partea stângă a atacului, şutul său la colţul lung fiind atins uşor de Băluţă (17).

Forcingul echipei României a continuat, iar portarul Plotnikov a respins şutul lui Alibec (18). Burcă a dublat avantajul tricolorilor (19), agăţând mingea centrată în careu de Răzvan Marin. Pentru Burcă a fost primul gol marcat la naţională.

România a mai avut o ocazie notabilă în prima repriză, dar Man a trimis cu capul de la 11 metri puţin pe lângă poartă (28).

Oaspeţii s-au remarcat în atac doar prin şutul trimis pe lângă poartă de Kovaliov (30), de la 19 metri.

În repriza secundă, Belarus a fost mai curajoasă, iar prima ocazie veritabilă de gol a venit în min. 47, când portarul Ionuţ Radu a încercat să salveze un corner, dar le-a oferit mingea adversarilor, însă Bahar nu a profitat.

România a ratat şansa de a tranşa soarta victoriei în min. 58, când Alibec a şutat în transversală, după devierea lui Moruţan. Tot Alibec a avut o oportunitate bună (60), dar şutul său de la 20 de metri a fost deviat în corner de un fundaş.

Vizitatorii au fost tot mai insistenţi şi Radu (75) a respins şutul trimis din lovitură liberă de Malkevici. Apoi, portarul echipei franceze Auxerre a fost pe fază la voleu lui Bahar (76).

Dobre a avut şi el două oportunităţi notabile, dar a şutat cu stângul de la 16 metri pe lângă poartă (81), iar apoi a reluat cu capul peste transversală (89).

O eroare a lui Octavian Popescu i-a pus pe oaspeţi pe contraatac, dar Radu a prins şutul modest al lui Morozov (83).

Acelaşi Morozov a profitat de pasul greşit la ofsaid al apărării noastre şi l-a învins pe Radu cu un şut lobat la colţul lung (86). România a tremurat pe final pentru victorie, dar a rezistat atacurilor echipei lui Gheorghi Kondratiev.

La meci a asistat şi Christoph Daum, fostul selecţioner al echipei României.

În celelalte partide din grupă, Elveţia a dispus de Israel cu 3-0, iar Kosovo a fost ţinută în şah de Andorra, 1-1, un rezultat bun pentru tricolori.

În iunie vor avea loc următoarele meciuri din această campanie, pe 16 iunie Andorra - Elveţia, Belarus - Israel şi Kosovo - România, iar pe 19 iunie Belarus - Kosovo, Israel - Andorra şi Elveţia – România, potrivit Agerpres.

clasament grupa I
Clasamentul grupei I. Foto: Flashscore.ro

România - Belarus 2-1 (2-0)

Au marcat: Nicolae Stanciu (17), Andrei Burcă (19), respectiv Vladislav Morozov (86).
Bucureşti, Arena Naţională: 27.837 spectatori
Preliminariile EURO 2024 - Grupa I

Au evoluat echipele:

ROMÂNIA: 12. Ionuţ Radu - 4. Cristian Manea, 3. Radu Drăguşin, 15. Andrei Burcă, 13. Raul Opruţ - 18. Răzvan Marin, 6. Tudor Băluţă (8. Alexandru Cicâldău, 44), 10. Nicolae Stanciu (căpitan; 14. Marius Marin, 77) - 21. Olimpiu Moruţan (17. Alexandru Dobre, 65), 7. Denis Alibec (19. Florin Tănase, 77), 20. Dennis Man (22. Octavian Popescu, 65).
Selecţioner: Edward Iordănescu.
Rezerve neutilizate: 1. Florin Niţă, 16. Horaţiu Moldovan - 2. Andrei Raţiu, 5. Adrian Rus, 9. Louis Munteanu, 11. Darius Olaru, 23. Deian Sorescu.

BELARUS: 1. Maksim Plotnikov - 7. Artiom Bîkov, 20. Zahar Volkov, 4. Ruslan Hadarkevici, 22. Vladislav Malkevici - 17. Iuri Kovaliov (19. Denis Grechiho, 85), 6. Aleksandr Seliava, 14. Evgheni Iablonski (căpitan; 21. Vladislav Klimovici, 64), 9. Max Ebong - 10. Ivan Bahar (23. Vladislav Morozov, 77), 11. Vladimir Hvaşcinski (15. Roman Iuzepciuk, 46).
Selecţioner: Gheorghi Kondratiev.
Rezerve neutilizate: 12. Artem Makovcik, 16. Andrei Kudraveţ - 2. Nikita Stepanov, 3. Maksim Şveţov, 5. Denis Poliakov, 8. Gleb Şevcenko, 13. Valeri Bocerov, 18. Kiril Kaplenko.

Arbitru: Allard Lindhout; arbitri asistenţi: Rogier Honig, Rens Bluemink; al patrulea oficial: Jochem Kamphuis (toţi din Olanda)
Arbitru video: Dennis Higler; arbitru asistent video: Clay Ruperti (ambii din Olanda)

Cartonaşe galbene: Malkevici (49), Ebong (55), Stanciu (62), Hadakevici (63), Cicâldău (66), Oct. Popescu (74).

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri