JO 2020. Încă o medalie de argint pentru România. Canotorii de la patru rame masculin au fost la 3 zecimi de secundă de aurul olimpic

Data actualizării: Data publicării:
echipajul romanesc de la patru rame masculin de la jocurile olimpice
Cosmin Pascari (de la stânga la dreapta), Ștefan Berariu, Mugurel Vasile Semciuc și Mihăiță Țigănescu, echipajul României de patru rame masculin de la Jocurile Olimpice 2020, au câștigat medalia de argint Foto: Profimedia
Din articol

Echipajul României la proba de patru rame masculin, format din Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu și Cosmin Pascari, a câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo, fiind la doar 3 zecimi de secundă de câștigarea aurului olimpic, ceea ce ar fi fost o premieră. 

Este a doua medalie de argint pe care România o obține la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după cea câștigată la spadă de Ana Maria Popescu

Rezultatul băieților a venit la scurt timp după ce canotoarele Ancuța Bodnar și Simona Radiș obținuseră medalia de aur în proba de dublu vâsle.

România a avut un start foarte bun în această cursă, cu cel mai bun stroke, iar cei patru băieți erau pe locul al doilea după 500 de metri.

Cursa a fost dominată încă la început de Australia, care a și câștigat-o, dar avansul puternic pe care îl luase pe parcursul celor 2.000 de metri a fost aproape anulat la final de echipajul României, căruia i-au lipsit 3 zecimi de secundă pentru a termina pe locul 1.

O cursă nebună

Ultimii 500 de metri au fost o adevărată nebunie. Românii erau pe locul 3, după Marea Britanie, însă britanicii și-au pierdut ritmul, chiar și culoarul,  de la care au deviat, apoi au fost depășiți de italieni, care la rândul lor au fost depășiți de români.

Britanicii au ratat podiumul, iar italienii s-au ales cu bronzul olimpic.

Românii nu erau printre favoriții cursei, în condițiile în care rataseră calificarea și au ajuns în finală prin recalificări. 

Australia (Alexander Purnell, Spencer Turrin, Jack Hargreaves, Alexander Hill) s-a impus în această cursă cu timpul de 5 min 42 sec 76 de sutimi, stabilind un nou record olimpic și întrerupând seriile câștigătoare ale Marii Britanii, care ratează în premieră aurul olimpic după 20 de ani.

Românii au încheiat cursa în 5 min 43 sec 13 sutimi, sosind la 37 de sutimi de campionii olimpici. România nu a câștigat niciodată aur olimpic la patru rame masculin, cea mai bună performanță fiind argintul.

Bronzul a revenit Italiei (Matteo Castaldo, Marco di Costanzo, Matteo Lodo, Giuseppe Vicino), în 5 min 43 sec 60/100, în timp ce britanicii Oliver Cook, Matthew Rossiter, Rory Gibbs şi Sholto Carnegie, care pe finalul cursei au deviat de la direcţie, fiind la un moment dat aproape de coliziunea cu echipajul italian, s-au clasat pe locul patru (5:45.78).

Cei patru componenţi ai bărcii României sunt vicecampioni europeni la Varese, anul acesta, şi vicecampioni mondiali la Linz, în 2019. Ţigănescu, Berariu şi Pascari sunt şi campioni europeni în 2018, la Glasgow.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri