Un nou proiect european va ameliora legăturile feroviare între mai multe state din UE, inclusiv România

Data actualizării: Data publicării:
Un tren soseste in gara.
Planul Comisiei Europene este ca mai multe trenuri să facă legătura între statele UE. Foto: Profimedia Images

Trenurile vor circula mai rapid şi mai frecvent între mai multe ţări europene, inclusiv România, ca urmare a unui proiect pilot al UE, informează Agerpres.

Conform Comisiei Europene, proiectul include legături noi sau ameliorate, inclusiv între România, Ungaria și Austria. 

"În contextul cererii pentru transport nepoluant, avem nevoie ca piața de trenuri și căi ferate să răspundă mai bine și mai repede, în special când vine vorba de călătoriile transfrontaliere.  De aceea Comisia Europeană vrea să ajute companiile de căi ferate să creeze noi conexiuni internaţionale, de zi şi de noapte", a declarat Adina Vălean, Comisarul european pentru Transport.

De exemplu, pasagerii vor avea la dispoziţie mai multe curse din Germania către ţările scandinave, a anunţat marţi Comisia, la Bruxelles. Primele legături vor fi disponibile de la vară, iar altele vor urma progresiv.

În cadrul proiectului, un nou tren direct va circula pe traseul Stockholm-Copenhaga-Berlin, iar o nouă legătură Flixtrain va permite transportul de pasageri din Leipzig (estul Germaniei) până în capitala Suediei, via Berlin şi Copenhaga.

Alte trenuri noi vor lega Praga de Berlin şi Copenhaga; Hamburg (nordul Germaniei) de Gothenburg (sudul Suediei) - cursă de zi; Munchen (sudul Germaniei) de Zurich (Elveţia) - ca test; Munchen de Budapesta, via Viena - de asemenea ca test; Roma de Munchen şi Milano (nordul Italiei) de Munchen.

Vor circula mai multe trenuri de noapte între Paris, Milano şi Veneţia, respectiv între Amsterdam şi Barcelona, iar în perspectivă între Lisabona, La Coruna şi Madrid sau între provincia spaniolă Catalonia şi sudul Franţei.

Comisia Europeană a precizat că proiectele vor fi implementate în colaborare cu companii feroviare de stat şi private.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri