UNICEF a înființat centre speciale care oferă sprijin la graniță copiilor forțați să plece din Ucraina

Data publicării:
Untitled

Peste patru milioane de copii din Ucraina au fost forțați să fugă din calea războiului. Toți acești copii au nevoie acum de protecție și asistență. Drept urmare, UNICEF a înființat centre speciale care oferă sprijin la graniță.

Zi de zi, mii de mame din Ucraina își iau copiii în brațe și fug din fața unui război care pare fără sfârșit. Elena a sperat până în ultima clipă că se va așterne liniștea peste țara sa. În zadar, însă. Soțul ei face parte din trupele care luptă în acest moment pentru apărarea Kievului. După 5 săptămâni de război, i-a cerut să fugă din oraș, pentru a-și salva fiul de doar 4 ani.

„În regiunea în care ne aflam noi, situația era acceptabilă și, din fericire, eram lângă soț. Dar cu fiecare zi, exploziile se apropiau. Am început să facem diferența între sistemele de rachete și ne dădeam seama cât de departe sunt. Geamurile tremurau frecvent de la explozii. Am văzut cum cădeau dronele distruse de sistemele noastre”, spune Elena.

Și Irina a fost nevoită să-și părăsească casa, după ce orașul Nikolaev a fost evacuat. A plecat de mână cu cei doi copii și mama sa. Imaginile dure ale războiului sunt greu de uitat pentru fiica sa, Victoria.

„Copilul a început să înțeleagă deja și îmi spunea ea: „Mamă, hai să mergem mai repede în România!”. Întreba în fiecare zi: „Când plecăm în România? M-am săturat de explozii. Nu mai suport. Vreau să plecăm!” Ea m-a convins să plecăm.”, spune Irina.

Refugiații ucraineni care ajung în România primesc sprijin în cele trei centre BLUE DOT, operaționalizate în vămile Sighet, Siret și Isaccea. Iar toate serviciile sunt gratuite.

Despina Andrei, manager comunicare UNICEF: „Primesc acces la informații, primesc o consiliere juridică de bază, dacă este nevoie, primesc consiliere psihologică. Este un punct foarte bun de informare și de referire, este un punct care ajută familiile să se reconecteze, să se reîntregească. Sunt momente dificile în care uneori copiii se mai rătăcesc de familiile lor și e un spațiu care le oferă siguranță și un mic respiro pentru copii.”

Copiii din Ucraina pot fi ajutați printr-un simplu SMS, cu textul Ucraina, la 8845. Astfel, fiecare dintre noi poate dona doi euro pe lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri