Video Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge crește de patru ori în 2024

Data publicării:
donator de sange
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Din acest an donatorii de sânge vor primi tichete de masă care au o valoare de 4 ori mai mare faţă de anii trecuți. Măsura Ministerului Sănătăţii de a încuraja oamenii să doneze începe să-şi atingă scopul. Chiar din primele zile de lucru din acest an, centrele de transfuzii din ţară au fost pline.

La Galaţi, zeci de oameni au venit sa doneze sânge imediat cum s-a deschis Centrul Regional de Transfuzie Sanguina. Sunt donatorii fideli, dar și persoane care au donat pentru prima dată. Chiar dacă valoarea tichetului de masa a crescut de la 9,75 de lei la 40 de lei din acest an, oamenii spun ca nu din acest motiv au venit sa doneze.

Dana Costache, jurnalist Digi24: Ați mai donat?

Donator: E a cincea oară.

Dana Costache, jurnalist Digi24: Faptul că s-a mărit această valoare a tichetului credeți că îi va determina pe oameni să vină mai mulți?

Alt donator: Sunt și oameni necăjiți și mai vin și pentru asta.

Anul trecut, într-o zi obișnuită de lucru abia dacă veneau 30 de donatori. Acum stocurile de sânge sunt refăcute, dar tot nu este suficient, mai ales ca mulți donatori au fost respinși pentru că nu le au ieșit analizele bune.

Camelia Chiroşcă, asistent generalist Centrul de Trnsfuzii Galați: Între Crăciun și Revelion s-a simțit faptul că oamenii au mâncat bine.

Dana Costache, jurnalist Digi24: Au fost respinși unii dintre ei?

Camelia Chiroşcă, asistent generalist Centrul de Transfuzii Galați: Din păcate, da. 

„Vreau să încep prin a saluta inițiativa legislativă prin care a crescut valoarea tichetelor. O așteptam demult. Dar nu aș vrea să nu menționăm că donatorul ar trebui să se prezinte din considerente umanitare. Această creștere a valorii tichetelor este un gest de apreciere pentru gestul donatorului”, spune Camelia Stoichicescu, directorul Centrului de Transfuzii Galați.  

Un donator primește 7 tichete de masă în valoare totală de 280 de lei. În 2023, în cadrul campaniei Digi24 de donare de sânge, au fost donați 2.000 de litri de sânge de la peste 4.400 de donatori care au ajutat peste 13.000 de pacienți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri