INTERCEPTĂRI. Negocierile pentru adjudecarea unor licitaţii s-ar fi purtat chiar în biroul deputatului Ioan Oltean

Data publicării:
ioan oltean mediafax 1

ACTUALIZARE 19.45. Ancheta în cazul lui Ioan Oltean este desprinsă dintr-o altă investigaţie a DNA, care îi viza pe fostul secretar de stat, Ioan Andreica şi PE preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa- Năsăud, Liviu Rusu. În acest dosar mai sunt implicaţi şi alţi funcţionari şi oameni de afaceri. Aceştia au fost interceptaţi de anchetatori când tocmai când îşi făceau planurile chiar din biroul lui Ioan Oltean.

Ioan Sabău: Vă salut cu respect...sunt chiar aici, la domnul deputat Oltean, spuneţi-mi un pic pe când să programez Mediaşul.

Lazăr Popescu: Păi cu Mediaşul am renunţat la idee, dacă nu am...mi se pare că s-a şi ţinut licitaţia.

Ioan Sabău: Aoleu!

Lazăr Popescu: Păi da, noi trebuie să ne mişcăm rapid, dacă eşti la domnul deputat, spune-i că luni seară ne vedem amândoi şi facem o strategie şi, dacă ne poate primi marti, ar fi perfect”, potrivit unei interceptări existente la dosar.

ACTUALIZARE 16.30. Deputatul Ioan Oltean este urmărit penal de procurorii DNA pentru că şi-ar fi folosit influenţa de lider politic pentru a determina rezultatul unor licitaţii, susţin procurorii DNA.

Parlamentarul Ioan Oltean, în același timp președinte al organizației județene a PDL Bistrița-Năsăud, nu a vrut să divulge presei motivul pentru care a fost citat la audieri. Din informațiile Digi24, el este învinuit într-o cauză disjunsă din dosarul fostului secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Ioan Andreica.

„E vorba de un dosar disjuns dintr-un dosar mai vechi, legat de favorizarea infractorului, mi s-au adus la cunoștință aceste lucruri, rămâne să vedem dosarul. Mi-am exprimat întreaga disponibilitate de a colabora în vederea stabilirii adevărului”, a declarat Ioan Oltean, la ieșirea de la audieri.

Fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Ioan Andreica, a fost dus la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, în martie anul trecut. El a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, într-un dosar de delapidare de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Procurorii anticorupţie au cerut mandate de arestare pentru şase persoane cercetate în dosarul lui Ioan Andreica. În faţa Tribunalului Bucuresti a fost dus şi preşedintele Consiliului Judetean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu.

Ioan Andreica, acuzat de trafic de influenţă

Președintele și vicepreşedintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud au fost acuzați de deturnare de fonduri. Ioan Andreica este acuzat de trafic de influență, mai concret, că ar fi direcționat fonduri europene către primarii mai multor localități din țară.

Cei trei au mai fost audiați în iunie 2011, când birourile șefilor CJ au fost sigilate, iar locuința lui Andreica din Bistrița percheziționată.

Procurorii aveau indicii de corupție privind activitatea firmei Euroland SA la care erau acționari fostul secretar de stat și soția secretarului general al PDL, Ioan Oltean.

În declaraţia de avere Ioan Oltean spunea că deţine o sută de acţiuni la SC Euroland Bistriţa, în valoare de zece mii de lei.

În schimb, Andreica nega că ar fi acționar la Euroland motivând că firma nu este pe acțiuni ci SRL.

În declarația de avere din septembrie 2010, fostul secretar de stat menționa că este asociat la SC Euroland 2002 Bistriţa, având 73 de părţi sociale în valoare de 730 de lei, şi că director general al SC Euroland 2002 Bistriţa este soţia sa, Sorinica Andreica.

A fost acuzat că a favorizat primarii PSD și PNL

Totodată, în declaraţia de interese Andreica menţiona 15 contracte aflate în derulare, la vremea respectivă, încheiate cu primării din Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Cluj, dar şi cu Electrica Transilvania Nord, în valoare totală de 1,3 milioane de lei. Majoritatea acestor contracte au fost obţinute prin achiziţie directă sau cerere de ofertă.

Ioan Andreica a demisionat din funcţia de secretar de stat în MDRT în 13 septembrie 2010, fiind acuzat că ar fi favorizat primarii PSD şi PNL în ce priveşte proiectele finanţate de minister.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri