V. Ponta, la Digi24: Comisia rămâne atentă pe procesul de modificare a Constituţiei. S-a spus: apreciem, să se păstreze ritmul 

Data publicării:
ponta digi

Cele mai importante declarații:  

"Astăzi, a fost o singură prezentare despre România, cea referitoare la MCV, şi s-a spus că România a făcut progrese. Informaţia prezentată astăzi în presă e venită pe surse, eu n-am niciun fel de scrisoare.

(Potrivit Mediafax, Comisia Europeană a atenţionat Guvernul că proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent şi fără priorităţi clare. Potrivit sursei citate, CE a solicitat ca documentul să fie refăcut „peste vară”, până în luna septembrie. - n.r.)

Am verificat imediat, pentru că eu nu primisem niciun fel de scrisoare, l-am întrebat pe domnul Teodorovici. În luna septembrie, nu doar noi, trebuie să avem un proiect, de la asta am văzut știri aberante că pierdem 40 de miliarde de euro. Ar fi bine să le avem. Nu văd explicația acestei noi știri pe surse.

Eu vorbesc de prezentare, în plen s-au făcut referiri pe larg la România și s-a atras atenția că va rămâne Comisia atentă pe procesul de modificare a Constituției. În prezentare s-a spus: apreciem, s-au făcut progrese, să se păstreze ritmul.

Eu din câte știu, și vorbesc cu președintele Barroso, cu comisari europeni, lucrurile au fost apreciate. Dacă vorbim de 2014-2020 evident că va fi o procedură laborioasă.

Fonduri europene

Rata de absorbție a fondurilor europene, anul trecut, era de 7,3. Azi este de 21. Eu nu am crezut în acea cifră. Am impresia că în emisiunea dumneavoastră mi-am exprimat pesimismul. Încep să cred că nu a fost o cifră prea ambițioasă.

Punctul de vedere al președintelui despre Ovidiu Silaghi

Aștept un punct de vedere de la președinte în ceea ce-l privește pe Ovidiu Silaghi. Până la sfârșitul săptămânii, președintele a zis că își va spune punctul de vedere. Aș vrea să evităm un moment în care eu propun un ministru și îl respinge președintele. Nu s-a întâmplat până acum, dar nici nu vreau să se întâmple. Am preferat să îl informez eu pe președinte. Sper ca răspunsul să fie pozitiv.

Citiţi şi

Victor Ponta, despre cartelele preplătite: „O furtună într-un pahar cu apă”

V. Ponta: Premierul nu cere niciodată mandat pentru vizitele în străinătate

Victor Ponta, despe Relu Fenechiu: Situația lui este foarte clară

V. Ponta, la Digi24: Nu am cerut derogări de la FMI. Avem nevoie de un nou acord

V. Ponta: Parlamentul decide dacă se face sau nu proiectul Roşia Montană. Nu îl susţin

Victor Ponta: Înclin spre a avea referendumul de revizuire odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale

Dacă nu acceptă, voi face o altă nominalizare. Rețin din decizia Curții Constituționale că președintele poate refuza o dată, dar justificat"

Ați mai pune o persoană cu problemele domnului Fenechiu?

Am ezitat mult înainte să-l numesc pe domnul Fenechiu, nu regret. Pentru că dacă era achitat toată această discuție nu mai exista.

Raportul MCV

„Nu cred că raportul MCV este o carte de istorie sau un editorial într-un ziar. Faptul că imediat după ce a apărut condamnarea ministrul respectiv a plecat din funcție e o normalitate.”

Numele lui Relu Fenechiu nu a fost invocat la MCV. Este un ministru care a suferit o condamnare, la o oră a fost revocat și situația este foarte clară.

Planul național de investiții

Sunt investiții în derulare, unele dintre ele s-au făcut. Vorbesc despre proiecte concrete și certificate, nu simple intenții. Miliardul de doalri de la Kazmunaigaz e o realitate.

România are acum stabilitate politică, în jurul nostru cam toată lumea are probleme. Inclusiv Polonia, am înțeles că zilele acestea lucrurile nu merge foarte bine din punct de vedere economic.

Ce am încercat prin acest plan: am vrut să arăt că există o viziune economică pe mai mulți. Am vrut să arăt că sunt capabil și am curajul să deblochez lucruri care sunt foarte mult întârziate, Petrom, Roșia Montană, Chevron. Întâi să arăt planul și apoi să arăt voința politică.

"Mi s-a părut amuzant că preşedintele a spus că se vede mai bun decât mine"

Dacă cineva ia în serios ce a spus preşedintele (privind vizita premierului în China – n.r.) se creează o imagine foarte proastă pentru România. Atunci, preşedintele a venit la Digi24, după ce a avut o discuţie cu mine, şi a spus că nu am avut mandat.

Dacă nu ar fi spus şi Emil Boc acelaşi lucru, nu aş fi avut curiozitatea să caut în arhivă mandatele. Ştiţi câte au avut Boc, Tăriceanu: zero!

Preşedintele a spus nişte lucruri pe care probabil le regretă. Eu spun sincer – la trei luni după ce se instalează conducerea, să primeşti un prim ministru din Europa a fost un semn extraordinar pentru România. Eu l-aş fi lăudat pe preşedinte. El fiind mai în vârstă, văzându-mă mai tânăr, mi s-a părut amuzant că a spus că se vede mai bun decât mine, da, poate o fi."

Azi am discutat cu o mare bancă europeană, cu o companie de telefonie mobilă, investițiile de la Ford continuă. Nu poți să te bucuri foarte mult, România trebuie să fie competitivă.

Sistemul Bancar

CEC ar putea să facă mult mai mult decât face acum. Toate companiile mici și mijlocii se plâng de lipsa creditelor. Băncile au căzut cumva în extrema cealaltă, foarte greu mai dau acum un credit.

Constatarea mea era în contextul în care explicam de ce vrem să avem un nou acord cu FMI. Având acordul cu FMI și Banca Mondială pot să accesez banii ieftini de la BERD și BEI.

Recapitalizarea CEC

Aici e o problemă cu Comisia Europeană. Cred că CEC, care are și acum cea mai dezvoltată rețea în teritoriu, încă nu este suficient de dinamică. Eximbank și-a făcut datoria până acum și sprijină exportatorii români. De fapt asta a fost ideea păstrării Eximbank și CEC. Aș vrea să văd mai mult CEC sprijinind micii fermieri.

Ați cerut sau nu derogări de la FMI?

Nu. Marea problemă este că atunci când cineva vrea să-și găsească nod în papură, îți găsește. Eu am avut pe lista de priorități Transgaz, privatizarea CFR Marfă. Le-am făcut pe toate, că altfel nu declara FMI acordul încheiat cu bine. Este vorba despre niște parametri macroeconomici care nu țin de Guvern, ci de Banca Națională... Nu s-au îndeplinit cum era previzionat. 

Important este că actuala negociere se poartă de pe cu totul alte poziţii. Avem nevoie de un nou acord, dar acum lucrurile merg în direcţia reformelor structurale.

Despre proiectul Roşia Montană

După toate negocierile s-au schimbat garanţiile de mediu, participaţia statului, nivelul de redevenţe, însă, de 13 ani ţinem un proiect fără să spună Guvernul albă sau neagră. Mai mult, cei de acolo ne dau în judecată şi probabil vor câştiga şi despgăgubiri.

Proiectul îl trimitem în Parlament, care va decide dacă se face sau nu. Parlamentul ar putea decide altceva decât se decide în Guvern pentru că eu nu voi cere membrilor PSD să voteze disciplinar.

Nu voi vota pentru acel proiect, însă cred că am datoria ca prim ministru să nu stau cu proiectul în sertar, ca să-l punem pe masă. Avizul de mediu va fi încorporat în proiectul de lege. Este dificilă situaţia.

Ce s-a schimbat referitor la gazele de șist?

La Consiliul European pe Energie, cu două, trei excepții notabile, cam toate țările s-au declarat neutre, dacă nu în favoare. În favoare s-au declarat România, Polonia și Lituania care văd în problema gazelor nu doar ce ține de ideea asigurării unei energii ieftine, ci de a nu mai depinde de importurile din Rusia.

Problema este că tarifele sunt diferențiate. Fiecare țară are alt tarif la gazul din Rusia. România are obligația să facă cercetare în Marea Neagră. În faza de explorare nu se folosește niciun fel de tehnologie de fracturare hidraulică. Lucrurile trebuie explicate, discutate, dar la un moment dat trebuie luată o decizie.

Cartele preplătite: "O furtună în paharul cu apă"

Nu susțin pentru că nu e nevoie. E o furtună în paharul cu apă. Am văzut titluri voit confuze. Oamenii cu mintea știu că de interceptat cu mandat de la judecător se interceptează și astăzi. Ceea ce s-a discutat de anul trecut și s-a decis în CSAT, problema e aplicarea, este un sistem care există în 17 țări europene deja.

Ce s-a decis în CSAT de anul trecut este cum se face în practică. Acum avem 12 milioane de cartele. În al doilea rând problema este sistemul de desfacere, cartelele se vând în toate chișcurile. În al treilea rând e eficiența reală. Noi avem o problemă de aplicare. De ce s-a găsit domnul Ghiță să fie mai interesant, de ce s-au găsit unii să critice, e farmecul politicii românești.

De anul trecut am tot căutat soluții efective de aplicare. Acum n-avem nicio soluție cu cele 12 milioane de cartele. Eventual putem să aplicăm pe viitor, să o înregistreze cumpărătorul. În momentul acesta nu avem soluții practice.

Mai întreb ceva. Cei care au ieșit să critice bănuiesc că au abonament. Cartelele le pre-pay sunt ale tinerilor, celor cu venituri mai reduse. Fiul meu are 11 ani și are o cartelă pre-pay, dar ele sunt folosite și în scopuri infracționale. Nu e nimic rău dacă fiul meu merge cu mine sau cu mama lui să-și noteze cartela. Dacă face o glumă proastă și sună la 112 e bine să se știe."

"Înclin spre a avea referendumul de revizuire odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale la sfârşitul anului viitor"

Privind referendumul pentru revizuirea Constituţiei, sunt trei variante: să se facă în toamnă, dar există riscul de a nu avea 50% plus 1, a doua de a cumula cu parlamentarele, a treia, spre care înclin, este aceea de a avea referendumul de revizuire odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale la sfârşitul anului viitor, dar atunci va fi cvorum de 30%.

Probabil că subiectul unei noi Constituţii va fi unul din principalele subiecte pentru candidatul la prezidenţiale, voi lucra alături de Crin Antonescu la campania sa.

Nu am nicio tensiune cu Liviu Dragnea, de trei aşi jumătate facem o echipă, cu el chiar merg într-o echipă foarte eficientă.

El a spus un lucru foarte adevărat, că dacă nu facem anul asta referendumul, practic, ele nu mai pot deveni beneficiare directe de fonduri europene de la 1 ianuaruie 2014.

Văd partea bună a deciziei CCR, e bine că a spus 30%, altfel nu mai schimbam niciodată Constituţia.

Vizita în Republica Moldova

Eu mă duc cu treabă pe 27 august în Republica Moldova, președintele a fost cu sentimente frumoase. Eu îi împărtășesc sentimentele președintelui Băsescu, pentru că sunt reale. Dincolo de vorbele frumoase, eu mă duc ca pentru prima dată să fim serioși, mă refer la România, și să dăm drumul gazoductului. 

Anul viitor vom da pentru Republica Moldova o sumă cat mai mare posibil. Banii sunt pentru proiecte concrete. Nu au realizat nimic până acum pentru că nimeni nu le-a dat niciun leu. În 2010, dacă nu mă înșel, le-a dat guvernul Boc 10 milioane de euro pentru inundații. Eu am pus vreo 14 sau 15 milioane, în 2013, pentru gazoduct.  

Vizita premierului francez în România

A fost o vizită frumoasă, cred că am reușit și sunt foarte mândru să reîncălzim o relație care se răcise în ultimii ani. A spus: nu suntem fratele mai mare, suntem egali. Franța e Franța.

Proiectul Ferentari

E un proiect de lege trimis în Parlament și întocmit de Damian Drăghici, care presupune un proiect pilot, se folosesc fonduri din partea Europei și presupune o redesenare a vieții sociale. Dacă e un proiect de sucuces, în ultimii 20 de ani am cheltuit o sumă mare de bani cu ONG-urile, mese rotunde, pliante și nu s-a întâmplat nimic, însă un proiect concret pe care să-l arăți nu avem așa ceva. Sper să fie acesta.

O să vă rog să-l chemați pe Damian Drăghici. Deja a fost cel mai credibil reprezentat al meu cu partenerii europeni, nu pentru că face parte din această comunitate, e foarte pragmatic.

Vizita în Spania

Avem relații și discuții politice și economice. Evident vom discuta despre uriașa comunitate românească. E vorba de a fi și sunt tratați corect, de a fi integrați în societate. Programele culturale, tot ceeea putem noi să facem pentru concetățenii noștri. Spania și Italia sunt cele două țări cu cei mai mulți români.

Mă întâlnesc și cu reprezentanții comunității române. N-a mai fost un prim ministru român din 2006. Sunt țările unde nu poți să spui că nu te interesează ce se întâmplă. E foarte important să știm că românii sunt tratați corect. Uitați-vă ce se întâmplă în Marea Britanie. În fiecare zi e un atac împotriva românilor. Spania nu e așa și vreau să găsim soluții pentru ca această situație să rămână.

"Probabil 500 - 1200 de oameni vor fi restructuraţi de la CFR Marfă"

Privind CFR Marfă, am emoţii, e o sumă importantă pe care câştigătorul o are de dat. De multe ori se spune: nu mai vindeţi la companii străine. Nu fac diferenţieri, dar sufletul meu e românesc. Când a câştigat o companie românească, atâta invidie nu am văzut niciodată. Nu ştiu, cu toate sesizările, dacă va reuşi să plătească sau nu.

De când a fost declarat câştigătorul, am văzut o violenţă împotriva lui pentru că e român, că nu poate unul de-al nostru să fie deasupra. Aştept momentul final.

De la CFR Marfă, cu investitori privaţi sau cu management privat, între 500 – 1.200 de oameni probabil vor fi restructuraţi.

Despre protestul minerilor din Valea Jiului

Vom face tot ce este posibil pentru acei oameni. Minuni, însă, n-o să putem face. Să spui că de acum încolo cumpărăm tot cărbunele, chiar dacă nu e de calitate, dacă nu ai ce face cu el, e foarte greu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri