Copiii fără părinți, mai ușor de adoptat

Data publicării:
adoptii copii

Nicola Călin, mamă adoptivă „Sunt prea puțini copii adoptabili declarați! Asta este principalul impediment și viteză cu care se desfășoară ancheta respectivă.”

Laura Mihăilescu, mamă adoptivă: „Eu am făcut pentru doi copii 8 rânduri de caziere la poliție...”

Nicola Călin, mamă adoptivă: „Mi s-a răspuns că pe raza județului s-au găsit familii adoptatoare de copii care corespund cererii mele. Un mod așa, foarte steril, de a da un răspuns unei femei care iși dorește să fie mamă...”

Indiferența din partea autorităților, zeci de drumuri şi multă birocrație- sunt lucrurile de care se lovesc toate familiile care îşi doresc să adopte un copil si să-i ofere o viaţă mai bună...

Nicola Calin s-a hotărât să înfieze în anul 2009. S-a adresat Direcţiei pentru Protecţia Copilului din sectorul de care aparţinea şi a avut surpriza să afle că, în acel moment, erau doar doi copii adoptabili. Ambii cu grave probleme de sănătate. Dar nu s-a lăsat descurajată. Şi-a dorit atât de mult să fie mamă încât a scris mai multor direcţii din ţară. A primit un singur răspuns. Din fericire, cel aşteptat!

Nicola Călin, mamă adoptivă: „Am primit de la Brașov un telefon în care o doamnă pe care o iubesc și o salut- știe ea cine este- m-a întrebat dacă vreau să o cunosc pe cea care urma să fie fiica mea. Bineînțeles că am zis da, am urcat în mașină și am cunoscut-o pe fetița noastră.”

În România sunt aproximativ 60.000 de copii instituţionalizaţi, dintre care doar 4000 sunt declaraţi adoptabili. Întregul proces de adopţie durează, în cel mai fericit caz, aproximativ un an. Sunt mulţi cei care după ce aşteaptă ani buni să devină părinti, renunţă... Noile modificări aduse Legii adopţiei ar trebui să rezolve o parte dintre problemele din sistem şi să eficientizeze acest proces.

Ciprian Buhuși, șef serviciu adopții: „În ceea ce privește deschiderea procedurii de adopție, toate termenele legale stabilite prin legea anterioară au fost modificate la jumătate, demersurile de căutare a rudelor au fost stabilite la 6 luni în majoritatea situațiilor.”

Persoana sau familia care vrea să adopte un copil abandonat trebuie să obţină un atestat din care să reiasă faptul că este aptă să primească un copil. Timp de 90 de zile discută cu un psiholog care face o evaluare afectivă. Tot acum viitori părinţi adoptivi sunt evaluaţi social de un expert din cadrul direcţiei şi îşi fac investigaţii medicale pentru boli cronice. După obţinerea atestatului începe perioada de aşteptare. Este momentul în care inspectorii direcţiei, pe baza evaluării familiei, caută copilul care s-ar potrivi cel mai bine. Dupa ce l-au găsit, urmează trei luni în care copilul petrece câteva zile pe săptămâna cu familia, pentru acomodare. La final, este nevoie de o hotărâre judecătorească şi copilul ajunge la noii părinţi.

Conform noilor prevederi, unul dintre părinţi îşi poate lua un an de concediu, dacă a adoptat un copil mai mare de doi ani. În tot acest timp, va primi de la stat o indemnizaţie în valoare de 1700 de lei.

Laura Mihăilescu, mamă adoptivă: „Atunci cand iei un copil, mai ales care a trecut prin sistem și poate are niște traume, trebuie să ai timp și toate resursele necesare să stai cu el. Din legea nouă mi se pare ca este cel mai bun lucru care s-a adăugat.”

Rovana Plumb, fost Ministru al Muncii: „Pentru derularea întregii proceduri în vederea obținerii acelui atestat de a avea dreptul sa faci adopție, la nivelul angajatorului se ofere 40 de zile în care părinții să meargă să facă această procedură.”

O altă modificare venită în sprijinul viitorilor părinţi este prelungirea valabilităţii atestatului de adopţie de la 1, la doi ani.

Laura Mihăilescu, mamă adoptivă: „Sunt foarte puține familiie care adopta în primul an de atestat. Și atunci trebuie să o iei de la capăt....Și mai pierzi încă patru luni până când este atestat din nou ...Și sunt oameni care au patru, cinci atestate și nu au reușit să adopte și acolo stresul este mare...Îi va ajuta foarte mult.”

Birocraţia plasează România pe ultimele locuri în ceea ce priveşte adopţia. Anual, doar 1000 de copii au şansa să crească într-o familie. Una dintre cauze este că statutul de copil adoptabil se obţine greu şi este valabil doar doi ani. Practic, dacă un copil nu era adoptat în doi ani, începe o nouă anchetă socială care îl ținea blocat în sistem... După aceea, poate din nou să spere. Pentru încă doi ani!

Laura Mihăilescu, mamă adoptivă: „Cu cât trece timpul, copiii aștia rămân în sistem, cu atât au mai multe amintiri din perioada asta. Și faptul că sunt 60.000 de copii în situația asta, pe mine nu mă face să mă simt mai bine.”

Cristina Balaban, mamă adoptivă: „De regulă un copil abandonat în maternitate, devenea adoptabil undeva în jurul vârstei de doi ani, ori unul dintre stereotipurile celor care adoptă este că iși doresc copii sub doi ani.”

Laura Mihăilescu, mamă adoptivă: „Copiii aceștia se îmbolnăvesc. Dacă sunt în cămin au tot felul de boli și părinții care au adoptat știu despre ce vorbesc. Sunt copiii care transpiră noaptea, sunt copii mari care fac pipi în pat, care tușesc noaptea. Sunt niște reacții oarecum naturale sau de protecție la lucrurile care i se întâmplă. Sunt lucruri din spate care trebuiesc vindecate și cu cât stă copilul mai mult în sistem, cu atât copiii aceștia se îmbolnăvesc.”

În noua legislaţie statutul de copil adoptabil se păstrează până la vârsta de 14 ani. Chiar dacă legea dă şanse mai multor copii să fie adoptaţi, problemele celor care rămân în centre sunt aceleaşi.

Nicola Călin, mamă adoptivă: „Am vazut scene de abuzuri: din partea celor mai mari către cei mici. Din partea celor cu retard către cei sănătoși și invers.Acestea sunt lucruri reale care trebuie făcute cunoscute. Nu există o voce a acestor copii.”

Ciprian Buhuși, șef serviciu adopții: „Din nefericire aceste aspecte se întâmplă și se întâmplă și în centrele de plasament. Spun din nefericire, pentru ca așa cum spuneți, centrele ar trebui să ofere îngriire și nu forme de abuz. Însă este o situație pe care în mod inevitabil nu o putem controla și ne propunem să o oprim în măsura în care este la îndemâna noastră..”

Noua lege a adopţiei a fost adoptată şi urmează să intre în vigoare la 4 luni dupa publicarea în Monitorul Oficial.

Laura Mihăilescu, mamă adoptivă: „E ca la sarcină, uiți tot! Știi cum spun mămicile acelea care nasc că nu iși mai aduc aminte de durerile nașterii?Așa suntem și noi! După ce iei copilul acasă nu mai contează! Important este ca procedurile să fie cât mai scurte, ca acești copii să aibă cât mai puține amintiri din partea urâtă a vieții lor și cât mai multe cu tine.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri