Guvernul pregăteşte o rectificare bugetară în iulie. Sănătatea, Educaţia şi Transporturile, primele vizate

Data publicării:
rectificare

 

Reducerea TVA la pâine de la 24 la 9% este una din priorităţile Guvernului pentru rectificarea bugetară. Măsura ar fi trebuit aplicată de la 1 iulie, însă nu există deocamdată cele 250 de milioane de lei necesare pentru a suporta încasările mai mici la buget. „Eu le-aş face pe toate de mâine! Aş reduce şi CAS, şi TVA, şi tot. Dar poimâine aş rămâne cu vistieria goală”, declara Victor Ponta luni, la Stuttgart, cu promisiunea că rezolvarea va veni odată cu rectificarea din iulie.

Guvernul trebuie să găsească şi fondurile necesare pentru plata profesorilor în ultimele trei luni ale anului, pentru că în bugetul Ministerului Educaţiei nu există bani suficienţi. Rectificarea e aşteptată şi în Sănătate, mai ales că spitalele au nevoie de finanţare pentru ultimele două luni ale anului. În plus, mai e nevoie de bani şi pentru angajarea de medici şi asistente pentru a fi rezolvată măcar parţial criza de personal din unităţile sanitare.

De bani este nevoie şi la Transporturi. Pentru că n-a reuşit să rezolve situaţia furturilor de componente de pe linia de cale ferată Bucureşti - Constanţa, ministrul Relu Fenechiu vrea un ajutor de 22,5 milioane de lei din partea Guvernului, bani cu care i-ar plăti pe jandarmii trimişi să păzească şinele.

Nici banii de autostrăzi şi drumuri bugetaţi la începutul anului nu sunt suficienţi. La un buget de 1,2 miliarde de lei pentru investiţii, mai bine de jumătate sunt datorii – 680 de milioane de lei. În plus, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale mai are nevoie şi de fondurile necesare cofinanţării proiectelor europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri