Exclusiv Ce face România dacă Ucraina își construiește armă nucleară. Cum răspund candidații Ana Birchall, Sebastian Popescu și Cristian Terheș

Data actualizării: Data publicării:
srgtrhsrgyhr

Digi24 continuă seria dezbaterilor candidaților la alegerile prezidențiale 2024. Joi seară, Ana Birchall (candidat independent), Sebastian Popescu (candidat PNR) și Cristian Terheș (candidat PNCR) au răspuns întrebărilor adresate de jurnaliștii Cosmin Prelipceanu și Liliana Ruse. Printre subiectele discutate se numără schema imobiliară Nordis, scandalul „Simion și spionii ruși”, deficitul bugetar și războiul de la graniță.

Despre scandalul „Simion și spionii ruși”

Întrebare: Liderul AUR, George Simion, ar fi avut legături cu agenți speciali ai serviciilor de securitate ruse. PNL îi cere premierului să declasifice toate documentele pe care le are cu privire la acest caz. În schimb, premierul cere Serviciului de Informații Externe să se adreseze serviciului omolog din Moldova și din Ucraina pentru a desecretiza aceste documente, pentru că domnia sa nu poate să o facă. La ce asistăm, la o fumigenă de campanie sau la un adevărat cutremur politic?

Ana Birchall: Toate instituțiile statului, inclusiv Parchetul General, ar trebui să se autosesizeze, pentru că dacă un contracandidat deține informații compromițătoare despre alt contracandidat, asta înseamnă într-un articol din codul penal, înseamnă cel puțin complicitate sau tăinuire. Și mie nu mi se pare în regulă că să avem nu mai supoziții și numai speculații. (...)De ce domnul Iohannis tace? Trebuia cel puțin să convoace CSAT-ul, pentru că este o problemă de siguranță națională într-dintr-o anumită perspectivă.

Sebastian Popescu: Este doar un teatru ieftin, o regie ieftină care este menită în primul rând să-l victimizeze pe George Simion. (...) Victimizare perfectă pentru dacă ar fi niște lucruri grave, adevărate, ar fi inadmisibil ca autoritățile statului să le țină la secret.

Cristian Terheș: Marcel Ciolacu are obligație legală și morală atât față de noi, contracandidații săi, cât și face, de față de cetățenii României, să facă publice aceste documente să știm exact ce se întâmplă cu datele respective și dacă într-adevăr un candidat la președinția României a avut genul de relație despre care el spune că ar fi avut (n.r. George Simion) și deciziile Ucrainei și Moldovei de a nu-i mai permite intrarea în țară ar fi fondate.

Despre schema imobiliară Nordis

Întrebare: Scandalul Nordis, din nou, este doar fum de campanie sau aveți suspiciuni că acolo sunt indicii de corupție politică?

Ana Birchall: Noi am mai avut în trecut asemenea tragedii și eu n-am crezut că în România anului 2024 poți să ai un asemenea lux opulent, o asemenea nesimțire, efectiv ca tu să umbli pe banii oamenilor care s-au chinuit să își cumpere o casă, să investească în casa viselor lor, să își vină acasă, poate și tu să te duci cu avioane private pe unde te-ai dus. 

Sebastian Popescu: Astea nu sunt invenții, cu siguranță tunul acesta imobiliar care s-a dat sub ochii noștri, ai tuturor și al autorităților s-a dat pentru că există o complicitate și o protecție la nivel înalt. Știm foarte bine ce legătură există între unul dintre acționarii principali ai acestei companii și o doamnă încă deputat, că nu și-a încheiat mandatul. (...)  Pe lista păgubiților se află și procurori, judecători, avocați cunoscuți în România, celebrii oameni importanți din statul român, care au mers tocmai pentru că li se oferise garanția că, din înaltul funcției doamnei deputat, garanția este 100% că totul este sigur și s-au trezit că este o mare țeapă imobiliară. Eu mi-aș dori că aceste lucruri să nu se mai întâmple niciodată în statul român și suntem datori, chiar dacă această știre poate să aibă o greutate mai mare în campanie electorală.

Cristian Terheș: Într-adevăr, scandalul Nordis este extrem de complex. Am văzut o serie de articole în presa din România, mari lideri politici PSD par a fi implicați profund în scandalul respectiv.

Despre „exodul creierelor în străinătate”

Întrebare adresată de o studentă de la Universitatea Babeș Bolyai: România se confruntă cu fenomenul exodului creierelor în străinătate, cum ați rezolva această problemă?

Ana Birchall: Ei sunt cu adevărat bogăția acestei țări. (...) Dacă noi nu o să avem o țară care să fie scoasă din ghearele acestei corupții organizate, acestor politice, a aranjamentelor, dacă ai o pilă, poți să reușești în viață. Dacă ești nepotul cuiva trebuie să reușești. Nu, nu aceasta este rețeta de succes. Rețeta de succes este acestor copii care sunt în facultate, care își petrec o grămadă de timp în biblioteci, pe bune învățând pe bune.

Sebastian Popescu: Este trist, ce pot să fac eu ca președinte, nu am atribuții directe în acest sens, dar din înălțimea funcției, prin mediere, prin atribuțiile constituționale, să punem la punct un plan concret, real, de sprijin al absolvenților. Este extrem de important.

Cristian Terheș: Toți vorbim despre această plecare a creierelor. Haideți, vedem ce s-ar putea face să și vină înapoi. Oamenii aceștia au nevoie de perspectivă, au nevoie de șanse. Ai nevoie să investești în sectorul de dezvoltare și cercetare, astfel încât cineva care este dotat intelectual să poată să-și găsească un loc de muncă, să spun, în acest domeniu.

Ce face România dacă Ucraina își construiește armă nucleară

Întrebare: Kievul se gândește tot mai serios să-și facă o bombă nucleară. Sunteți președintele României, aveți aceste informații că vecinii noștri își pregătesc o armă nucleară pentru că e posibil să rămână fără ajutorul Statelor Unite în războiul cu Rusia. Ce face Bucureștiul?

Ana Birchall: Mi-aș întări propria mea apărare și siguranță, în fiecare zi, pentru că eu am mai spus,  Putin nu o să-ți vină ție la graniță niciodată cu flori, ci mereu o să-ți vină cu tancuri. Evident că mi-aș convoca CSAT-ul imediat, m-aș consulta cu toți factorii decizionali, că nu trebuie să le știi tu moț pe toate, pentru că până atunci mi-am ales o echipă de oameni ultra-profesioniști, care știu exact carte. (...)Deci, discutând dialog, dar investind foarte serios, inclusiv în dotarea serviciilor mele, în dotarea armatei mele, astfel încât românii mei să fie în siguranță în fiecare secundă.

Sebastian Popescu: Trebuie să fie o glumă cu bomba pe care o fac ucrainienii în primul rând. Nu e ca și cum ai face pâine în cuptor. Doi la mână, nu știam că există o bombă care omoară doar dușmanii și nu omoară și propriul popor. Este o mega exagerare, încercând să epateze sau încercând să creeze rumoare la Washington de teama retragerii Statelor Unite. (...)O bombă nu se poate construi peste noapte. Iar dacă o construiește, detonezi și mor nu doar rușii. Dacă vor să se omoare de tot și să ne omoare și pe noi, nu știu ce ne mai rămâne pe planetă. 

Cristian Terheș: Poziția României ar trebui să fie una extrem de vocală atât la Bruxelles, cât și la Washington.Eu am făcut deja lucrul acesta, strict politic, vorbind de numele Partidului Național Conservator Român. Am avut multiple întâlniri cu republicani, pentru că sunt fan Trump, să spun. Cunosc persoane din anturajul lui Trump cărora le explic importanța acestei zone. Pentru că dacă nu avem contact direct cu un om ca Trump sau mai ales cei din jurul lui, va fi extrem de greu pentru noi să ne promovăm interesul. Iar interesul nostru este ca Rusia să fie să rămână granițele ei, nu să se apropie de România.

Urmăriți dezbaterea integrală în materialul video atașat.

Luni va avea loc o dezbatere la care vor participa candidații cu cele mai mari șanse de a ajunge la Palatul Cotroceni. 

Digi24 vă invită să trimiteți întrebările dumneavoastră pentru candidați, în format video de maximum 30 de secunde, la numărul de whatsapp 0771.100.304. Întrebările vor fi difuzate în jurnalele Digi24, iar luni, 18 noiembrie, ora 20, la prima dezbatere prezidențială după o pauză de un deceniu. Anul acesta, Digi24 este singura televiziune care aduce în fața publicului candidații la cea mai importantă funcție în stat, în formatul consacrat al dezbaterilor prezidențiale.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amendă și de 2.000 de lei pentru locatarii de la bloc care dețin mașini: Greșelile comune care...
Digi FM
Fiica lui CRBL, supărată că tatăl ei și-a făcut o relație cu o femeie mult mai tânără: "Nu ți-e teamă că te...
Pro FM
Jennifer Lopez a pus pe ea cea mai scurtă fustă din dulap și a asortat-o cu cizme peste genunchi. 55 de ani...
Film Now
Mama lui Chuck Norris a murit la 103 ani. Imagini și mesaj de suflet din partea actorului: "Râsul ei umplea...
Adevarul
Numărul bărbaților sub 40 de ani care suferă AVC-uri crește. Experții dezvăluie motivul alarmant
Newsweek
Casa de Pensii aduce vestea bună pentru pensionari. Sistemul a fost deblocat! Când vin banii?
Digi FM
Traian Băsescu, după anularea alegerilor prezidențiale: ”Până de curând ne certam pe cine să votăm. Acum nu...
Digi World
Cum a ajuns apa pe Terra? Cea mai nouă teorie a cercetătorilor
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Un ofițer de poliție seamănă leit cu Dwayne Johnson. Reacția lui „The Rock”, după ce a văzut imaginile...
UTV
Ce parere are mama Olgai Gutan despre noul ei iubit, CRBL. „Un barbat de 46 de ani, divortat si cu un copil...