Live

Erori în CoronaForms. Ioana Mihăilă: În aproximativ 1.000 de cazuri, decesul a fost completat la comentarii în loc de rubrica dedicată

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat miercuri seară că au fost descoperite erori de raportare în aplicaţia CoronaForms în cazul a aproximativ 1.000 de pacienţi cu COVID-19 decedaţi, potrivit raportului preliminar primit de la comisia care analizează diferenţele de raportare a deceselor cauzate de noul coronavirus. Ministrul așteaptă un nou raport în data de 7 mai.

„Am cerut săptămâna trecută un raport preliminar, care mi-a fost înmânat şi care arată că există diferenţe. Nu aş vrea să spun cifre, pentru că aceste diferenţe sunt în continuare analizate. Sunt luate cazurile individual, aşa încât să ne asigurăm că ce apare ca diferenţă este clar confirmat sau infirmat ca deces cauzat de infecţia cu COVID-19, şi aştept un raport în data de 7. Singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în CoronaForms, unde, la rubrica de deces, nu a fost completat, a fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ 1.000 de cazuri şi a fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie”, a spus Ioana Mihăilă, la TVR1, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că „diferenţele sunt însă un pic mai mari”, motiv pentru care vor fi făcute analize suplimentare.

După demiterea sa de la Ministerul Sănătății, fostul ministru Vlad Voiculescu a declarat că a observat diferențe în raportările deceselor de COVID-19 în cele două baze de date în care acestea sunt transmise. Ulterior, Voiculescu a spus ulterior într-un interviu că sunt sute de decese care nu au fost raportate la spitalele Colentina și ROL 2. După afirmația fostului ministru, cele două spitale au transmis că în cele două platforme în care se încarcă datele privind decesele de Covid-19 nu există diferențe semnificative.

Săptămâna trecută, noul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă, declara, după ședința de guvern, că a primit un raport preliminar al comisiei care se ocupă de analiza raportării deceselor de COVID-19 și că există diferențe „între diversele sisteme de raportare”, dar nu preciza cât de mari sunt diferențele. Ministrul sănătății mai spunea că diferențele au apărut din prima jumătate a anului trecut și au crescut atunci când numărul persoanelor infectate a fost mai mare.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Drulă îi apără pe Clotilde Armand și Vlad Voiculescu în dosarele penale deschise pe numele lor: Sunt nevinovați

Adevărul despre vaccinuri: 8 milioane de învingători

Vlad Voiculescu e urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor. DNA explică ce rol a avut în achiziție

Ioana Mihăilă, urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-Covid. Vlad Voiculescu se va întoarce marți la DNA

Partenerii noștri