Ministrul Sănătății: Raportul preliminar privind decesele de COVID-19 arată că există diferențe de raportare

Data actualizării: Data publicării:
ioana mihaila ministrul sanatatii
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a declarat miercuri, după ședința de guvern, că a primit un raport preliminar al comisiei care se ocupă de analiza raportării deceselor de COVID-19. Mihăilă spune că, potrivit raportului, există diferențe „între diversele sisteme de raportare”. Ministrul nu a precizat, însă, cât de mari sunt diferențele.

„Am solicitat comisiei constituite la Ministerul Sănătății, cu specialiștii INSP și STS, un raport preliminar, iar raportul prezentat astăzi îmi arată că există diferențe. Nu știm încă exact care sunt cauzele, dar există diferențe între diversele sisteme de raportare. Urmează ca în data de 7 mai această comisie să redacteze o forma mai avansată”, a declarat ministrul Sănătății.

Întrebată despre cât de mari sunt aceste diferențe, Mihăilă a spus că cifrele le va comunica atunci când va avea „niște rezultate mai concrete”.

„Aș vrea să dau niște date atunci când avem niște rezultate exacte, care apar după ce erorile de analiză sunt eliminate. Promisiunea de la comisie e că va reveni cu un raport în data de 7 mai”, a spus aceasta.

Ministrul Sănătății a mai precizat că diferențele au apărut din prima jumătate a anului trecut și au crescut atunci când numărul persoanelor infectate a fost mai mare.

„Mi-a fost transmisă o evoluție a numărului de decese raportate. Diferențele au apărut din prima jumătate a anului 2020. Ele au fost foarte mici. Au crescut atunci când și numărul de pacienți infectați a crescut. Nu este o corelație care să fie dovedită statistic, este o corelație pe care am observat-o. Scopul acestei analize a variabilității deceselor raportate este de a analiza procesele. Ca urmare a rezultatelor vom veni cu proceduri care să îmbunătățească procesele”, a mai declarat Ioana Mihăilă.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat, după ce a fost demis, că a observat diferențe în raportările deceselor de COVID-19 din cele două baze de date în care acestea sunt transmise. Acesta a spus, ulterior, că sunt sute de decese care nu au fost raportate la spitalele Colentina și ROL 2. După afirmația fostului ministru, cele două spitale au transmis că în cele două platforme în care se încarcă datele privind decesele de Covid-19 nu există diferențe semnificative.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri