Live

Dăncilă face bilanțul Cabinetului, la 6 luni de guvernare

Data actualizării: Data publicării:

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a prezentat bilanţul primelor şase luni de mandat. Potrivit premierului, economia României duduie. Salariile au crescut, pensiile s-au mărit, în vistieria statului au intrat mai mulţi bani, iar străinii investesc tot mai mult.

Total venituri bugetare: semestrul I 2017 - 117,2 miliarde de lei, semestrul I 2018 - 132 miliarde de lei. Se observă că veniturile la bugetul de stat au fost în primele 6 luni din 2018 cu 12% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deci, în vistieria statului au intrat cu aproape 15 miliarde de lei în plus faţă de primul semestru al anului trecut. Acest surplus a fost folosit pentru a susţine creşterile de venituri ale populaţiei, precum şi creşterile cu investiţiile publice”, a spus Viorica Dăncilă.

Pe de altă parte, s-a înregistrat o scădere a sumelor din impozitul pe venit de la 14,8 miliarde lei - în semestrul I 2017 la 11,7 miliarde de lei - în semestrul I 2018.

Acest lucru este datorat faptului că impozitul a fost redus de la 16% la 10%. Pe de altă parte, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat a adus la buget un plus de 12,6 miliarde de lei de la 34,2 miliarde de lei în semestrul I 2017 la 46,8 miliarde de lei în semestrul 1 2018”, a adăugat premierul.

Dacă în decembrie 2017 gradul de absorbţie al fondurilor europene era de 16%, în iunie 2018 gradul de absorbţie este de 19% faţă de 20% cât este media europeană, a mai spus Dăncilă.

Investiţiile publice reprezintă un capitol vizat de critici. Dacă ne uităm în grafic, în semestrul unu 2017, investiţiile publice erau de 6 miliarde lei. În semestrul unu 2018, investiţiile publice sunt de 9,1 miliarde lei. Graficul de faţă arată cât de lipsite de temei a fost aceste critici. Investiţiile publice au crescut cu mai mult de jumătate din suma de anul trecut”, a spus Dăncilă.

Premierul a adăugat că investitorii nu se lasă impresionați de „ştirile false şi alarmiste”: „Am adăugat aici şi anul 2016, pentru că aş vrea să vă reamintesc cum se spunea că vor pleca investorii dacă vom mări salariul minim, aşa cum e prevăzut în programul de guvernare. Iată că investitorii nu au plecat, dimpotrivă, au venit şi a investit cu încredere în România”.

Premierul a mai spus că investiţiile străine directe au crescut cu 65,7% după primele şase luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, la 2,21 miliarde euro.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Tatăl meu `a explodat`!” A spus totul după 7 ani: ”Eram minoră și e o infracțiune”. Cu ce se ocupă tânăra

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu: „Avem o ţară stabilă macroeconomic. E pentru prima oară când suntem pe un plus de creştere”

Creşterea economică din Asia de Est şi Pacific este mai mare decât în restul lumii, dar China o încetineşte (Banca Mondială)

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa, anul acesta. Nu este o catastrofă deficitul

Scăderea fertilității și îmbătrânirea populației vor face economiile dependente de imigrație - studiu

Partenerii noștri