Live

Coreea de Nord contrazice versiunea lui Trump despre eşecul summitului de la Hanoi

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Coreea de Nord a făcut, în cursul summitului de la Hanoi, o propunere „realistă” în vederea denuclearizării peninsulei, iar în pofida faptului că a fost considerată insuficientă de către Statele Unite, ea nu va fi schimbată în cazul unor noi negocieri, a declarat joi ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Foto: Guliver/Getty Images

Kim Jong Un a pus pe masă atât o oprire permanentă a testelor nucleare şi a testelor cu rachete balistice, cât şi o desfiinţare a complexului nuclear Yongbyon şi a tuturor capacităţilor sale de producţie de uraniu şi plutonoiu - care să fie verificate de experţi americani, a declarat Ri Yong Ho într-o conferinţă de presă în capitala vietnameză.

Phenianul a cerut, în schimb, o relaxare parţială a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse - și nu o ridicare totală, a subliniat el, contrazicându-l astfel pe preşedintele american Donald Trump.

Statele Unite au refuzat această propunere şi au cerut altă măsură concretă, pe lângă desfiinţarea complexului Yongbyon, a mai declarat ministrul nord-coreean.

În conferinţa sa de presă la finalul summitului, Donald Trump a declarat că nu s-a ajuns la un acord din cauză că Kim Jing Un a cerut, susţine el, o ridicare „totală” şi imediată a sancţiunilor internaţionale şi a apreciat că această cerere este „inacceptabilă”.

Ri Yong Ho a spus că dacă Statele Unite ar fi ridicat parţial sancţiunile, Coreea de Nord şi-ar fi distrus permanent toată producţia de material nuclear, inclusiv plutoniul şi uraniul, în prezenţa unor observatori americani.

Ministrul nord-coreean a mai declarat că dacă ambele părţi parcurg mai multe etape de consolidare a încrederii, Phenianul este dispus să meargă mai departe în privinţa „denuclearizării”.

Trump a declarat că în cele două zile ale summitului din capitala vietnameză s-au înregistrat progrese atât în construirea relaţiilor, cât şi în principala problemă, a denuclearizării, dar că este important să nu se precipite către un acord prost.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Biden îl ironizează pe Trump pentru datoriile adunate în urma proceselor: „Îmi pare rău, Don, nu te pot ajuta”

„Vor distruge ţara. Nu avem de ales”. Trump amenință că va face cea mai mare deportare de migranți dacă va câștiga alegerile 

Reguli bizare în Coreea de Nord: Ce se întâmplă dacă doi soți vor să divorțeze

Ce va face Trump dacă ajunge iar la Casa Albă. Acesta și-a publicat ideile în revista Time: „De ce ar trebui noi să apărăm pe oricine?”

Partenerii noștri