Live

Doi oficiali chinezi din Apărare s-au infiltrat în presă la un forum unde vorbea Kamala Harris. Aceștia au fost dați afară

Data actualizării: Data publicării:
Doi atașați chinezi din Apărare au fost dați afară de poliția din Fiji de la întâlnirea Forumului Insulelor din Pacific la care vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a ținut un discurs. Foto: Profimedia Images

Doi atașați chinezi din Apărare au fost dați afară de poliția din Fiji de la întâlnirea Forumului Insulelor din Pacific la care vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a ținut un discurs prin transmisiune video, conform The Guardian.

Bărbații participau la o sesiune a agenției privind pescuitul din cadrul forumului, la care Harris a anunțat un angajament mai mare al SUA în regiune, despre care se crede că este un răspuns la influența tot mai mare a Chinei.

Ei stăteau pe scaune alături de presa din China, însă unul dintre ei a fost identificat de Lice Movono, o jurnalistă din Fiji care acoperă forumul pentru The Guardian, ca fiind un oficial al ambasadei chineze.

Movono a spus că l-a „recunoscut deoarece am interacționat cu el de cel puțin trei ori până acum”, inclusiv în timpul vizitei de luna trecută a ministrului de externe chinez, Wang Yi, la Suva, la care jurnaliștii au fost scoși de la evenimente și blocați din a pune întrebări.

„El era unul dintre oamenii care ne scoteau din anumite locuri și direcționau alți oameni să ne înlăture”, a spus jurnalista. „Așa că am mers la el și l-am întrebat: «sunteți aici ca oficial al ambasadei chineze sau din partea Xinhua (agenția de presă chineză), pentru că ăsta este spațiul pentru media. Iar el a dat din cap ca și cum indica că nu vorbește engleză”.

Movono i-a avertizat pe ofițerii de protocol, care i-au spus să informeze poliția din Fiji, aceștia apoi înlăturându-i pe cei doi bărbați din cameră. Cei doi nu au răspuns întrebărilor presei.

Surse diplomatice au confirmat ulterior că bărbații erau un atașat din apărare și un adjunct al atașatului pe apărare din China și făceau parte din ambasada din Fiji.

Incidentul vine după intensificarea implicării Chinei în regiune în ultimele câteva luni, care reprezintă un subiect încins în contextul Forumului Insulelor din Pacific de anul acesta.

Creșterea ritmului de implicare chineză a inclus semnarea de către Beijing a unui pact de securitate extins și controversat cu Insulele Solomon și un turneu maraton în regiunea Pacificului efectuat de ministrul de externe chinez, în care mai mult de 50 de acorduri se crede că au fost semnate.

China nu face parte din Forumul Insulelor din Pacific, însă precum este cazul SUA, este un stat partener. Națiunile partenere sunt de obicei invitate să participe la o ședință de dialog de după forum, la care pot face prezentări, însă dialogul cu partenerii din acest an nu va avea loc în timpul săptămânii summitului, pentru a oferi țărilor din Pacific timp de răgaz față de presiunea geopolitică intensă.

Se crede că statul chinez va folosi întâlnirea de dialog post-forum pentru a reintroduce o nouă versiune a planului său economic și de securitate cu efecte extinse, ce a fost prezentat celor 10 lideri din Pacific luna trecută, însă care a fost respins.

Pe de altă parte, Harris a fost invitată să participe virtual la forum, mișcare văzută ca fiind o răsturnare importantă pentru SUA și o lovitură dată Chinei, care nu a primit o onoare similară.

SUA a făcut un efort concertat pentru a-și spori angajamentul cu Pacificul în luma interesului chinez, inclusiv prin redeschiderea ambasadei sale din Insulele Solomon, care a fost anunțată ăn februarie, plus o suită de măsuri anunțate de Harris miercuri.

SUA au promis 60 milioane de dolari anual pentru următoarea decadă ca ajutor economic pentru Agenţia de pescuit a FIP, vor să relanseze prezenţa Peace Corps în Pacific pentru ajutor de dezvoltare şi mai doresc să colaboreze în materie de securitate maritimă, asistenţă în caz de catastrofe şi la proiecte de infrastructură.

Premierul din Fiji, Frank Bainimarama, a recunoscut reangajarea SUA în regiunea, spunând: „Este clar că SUA arată tot mai mult precum partenerul Pacificului pe care în mod tradițional l-am văzut”.

În discursul său virtual de miercuri dimineață din fața liderilor din Pacific, Harris a recunoscut golul diplomatic pe care SUA l-au lăsat în ultimii ani, spunând: „Recunoaștem că în ultimii ani, insulele Pacific s-ar putea să nu fi primit atenția diplomatică și sprijinul pe care îl meritați. Așa că astăzi sunt aici să vă spun direct: vom schimba asta”.

Ea a părut să lovească și implicarea Chinei în Pacific, vorbind despre „actori răi” în regiune.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Una dintre cele mai frumoase femei din România, spectacol în Giulești după Rapid - Universitatea Craiova: ”Siuuuu”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țările G7 s-au angajat să-și închidă centralele pe cărbune până în 2035

Înainte să-și viziteze aliații din Serbia și Ungaria, dictatorul chinez se va întâlni cu Macron și Von der Leyen la Paris

Xi Jinping va face un turneu european în luna mai. Ce țări va vizita liderul de la Beijing

Refugiaţii palestinieni din Rafah au scris pe corturi mesaje de mulțumire pentru studenții care protestează în campusurile americane

Partenerii noștri