Live

Președintele Finlandei spune că majoritatea finlandezilor vor aderarea la NATO: Nu mai e nevoie de un referendum

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, recunoaște că o aderare a țării sale la NATO ar fi benefică, dar se teme de reacția Rusiei Foto: Profimedia Images

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, spune că nu este nevoie de organizarea unui referendum pe tema aderării țării sale la Alianța Nord-Atlantică pentru că este clar că majoritatea populației este de acord cu aceasta.

Niinisto a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat postului public de radio Yle, citat de Agerpres.

„NATO trebuie să știe că există sprijin popular, îl avem deja, după părerea mea”, a spus președintele finlandez într-un interviu acordat în limba suedeză.

Oficialul a spus că, până anul trecut, a avut dubii cu privire la sprijinul public și politic pentru aderarea la NATO, însă că lucrurile s-au schimbat anul acesta, odată cu invazia rusească în Ucraina.

Totuşi, Niinisto a subliniat că este important pentru Finlanda să se coordoneze cu Suedia în această chestiune şi ca cele două ţări să ajungă la aceeaşi concluzie. El a discutat deja subiectul în mai multe rânduri cu prim-ministra Suediei, Magdalena Andersson. Urmează şi alte discuţii pe această temă, a spus el.

Citiți și: Suedia s-a răzgândit și anunță că nu mai exclude aderarea la NATO

Până acum, Niinisto nu a adoptat o atitudine clară cu privire la chestiunea aderării Finlandei la NATO. Potrivit unor sondaje de opinie recente, 62% dintre finlandezi sunt în favoarea aderării ţării lor la NATO. O dezbatere pe aceeaşi temă are loc şi în Suedia.

Finlanda şi Suedia nu sunt ţări membre ale NATO, dar sunt parteneri apropiaţi ai alianţei militare.

Finlanda are o graniță comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, fiind ţara din UE cu cea mai lungă graniță cu ţara agresoare din conflictul cu Ucraina.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Riabkov: Rusia va răspunde cu aceeaşi monedă la orice comportament nuclear ambiguu al Occidentului

Ce spune Geoană despre viitorul secretar general al NATO și șansele președintelui Klaus Iohannis

Ungaria se opune ajutorului NATO acordat Ucrainei. Péter Szijjártó: Ceea ce se întâmplă este ţinerea în funcţiune a unui abator

ISW: Putin vrea ca prin numirea lui Belousov la Apărare să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina și un conflict cu NATO

Partenerii noștri