Live Text Rușii părăsesc regiunea Kiev și noi atrocități ies la iveală. Oficialii ucraineni se așteaptă la lupte grele în est și sud

Data actualizării: Data publicării:
Russian War on Ukraine: Bombing In Shevchenkove
Foto: Profimedia Images
Din articol
Primarul din Bucea: Aproape 300 de persoane au fost înhumate în gropi comune Ucraina: Rusia a acceptat verbal propunerile noastre, așteptăm confirmarea scrisă Rusia: Negocierile cu Ucraina sunt dificile, dar trebuie să continue Oficial ucrainean: Trupele ucrainene au preluat controlul asupra întregii regiuni Kiev Zelenski acuză armata rusă că minează zonele din care se retrage Cel puțin 20 de cadavre pe o stradă din Bucea Un fotojurnalist ucrainean a fost ucis de forțele ruse Premierul Poloniei vrea sancțiuni mai dure împotriva Moscovei Roberta Metsola promite Ucrainei sprijinul PE pentru aderarea la Uniunea Europeană Carla Del Ponte cere un mandat de arestare internațional pe numele lui Vladimir Putin Ocupanții ruși au deschis focul împotriva protestatarilor pașnici în orașul Enerhodar Oficial ucrainean: Nu va avea loc o „afganizare” a războiului din Ucraina Economia Ucrainei a scăzut cu 16% în primul sfert al lui 2022 Rusia: Dacă Marea Britanie va livra Ucrainei rachete antinavă, aceste arme vor fi considerate „ţinte legitime” Kievul: Forţele ruse se retrag „rapid” din nordul Ucrainei Nou bilanț al pierderilor forțelor rusești: Aproape 17.800 de soldați au fost uciși până acum Oficial ucrainean: Militari ruşi încă se mai aflau vineri în zona de excludere de lângă Cernobîl Ruşii s-au retras de la aeroportul Antonov din Hostomel. Ucrainenii continuă contraofensiva Zelenski: Trupele ruse se retrag în nord încet dar vizibil. Se pregătesc pentru lovituri puternice în Donbas și Harkov Zelenski îi avertizează pe liderii pro-ruși din orașele ocupate că nu vor rezista prea mult 40 de soldați ruși ai unui regiment de elită au fost uciși până acum în Ucraina SUA ajută Ucraina să se pregătească pentru posibile atacuri chimice Pentagonul anunţă un ajutor militar de până la 300 de milioane de dolari pentru Ucraina Zelenski: Peste 3.000 de persoane au fost evacuate din Mariupol

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că retragerea trupelor rusești din nordul țării este „înceată dar vizibilă”. Acesta avertizează însă ucrainenii că vor urma „lupte grele” în estul țării, în zonele Donbas și Harkov. Peste 3.000 de oameni au reușit să părăsească orașul-port Mariupol, mai spune președintele Ucrainei. Între timp, SUA ajută țara pentru posibile atacuri chimice, trimițând echipament personal de protecție. De asemenea, Pentagonul va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de până la 300 de milioane de dolari.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

DraftUkraineCoTApril1,2022
Hartă realizată pe 1 aprilie 2022 de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), care evidențiază situația de pe câmpul de luptă.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Primarul din Bucea: Aproape 300 de persoane au fost înhumate în gropi comune

ACTUALIZARE 11.50 Aproape 300 de persoane au trebuit înhumate "în gropi comune" la Bucea - oraş situat la nord-vest de capitala ucraineană Kiev - teatru al unor lupte feroce, în urma cărora a fost recucerit de soldaţi ucraineni, a declarat sâmbătă pentru AFP primarul aşezării, Anatoli Fedoruk, relatează Agerpres.

"La Bucea, am înhumat deja 280 de persoane în gropi comune", deoarece este imposibil să se facă acest lucru în cele trei cimitire ale municipalităţii, sub tirurile militarilor ruşi, a declarat prin telefon edilul oraşului.

"Pe unele străzi, am văzut 15 sau 20 de cadavre pe sol", dar "nu pot spune câte mai sunt în curţi, în spatele gardurilor", a adăugat el. "Câtă vreme geniştii nu au trecut să le verifice, sfatul este ca (aceste cadavre) să nu fie ridicate", pentru că ar putea fi minate, a mai spus el. "Acestea sunt consecinţele ocupaţiei ruse, acţiunile" duşmanului, a acuzat Fedoruk.

Forţele ucrainene nu au putut pătrunde decât în urmă cu două zile în oraşul Bucea, care era inaccesibil de aproape o lună.

Militarii ucraineni prezenţi în oraş au distribuit ajutoare populaţiei pentru prima dată de când acest oraş a reintrat sub controlul guvernului de la Kiev.

În ultimele zile, forţele ruse s-au retras din mai multe localităţi situate în apropierea capitalei ucrainene, după eşecul tentativelor lor de încercuire.

Ucraina a anunţat că Bucea a fost eliberată, dar oraşul este distrus de lupte. Jurnaliştii AFP au văzut cadavre pe străzi, spărturile provocate de obuze în clădiri de locuințe şi numeroase caroserii arse de maşini.

Ucraina: Rusia a acceptat verbal propunerile noastre, așteptăm confirmarea scrisă

ACTUALIZARE 11:40 Negociatorul-şef ucrainean în discuţiile de pace cu Rusia, David Arahamia, a afirmat sâmbătă că Moscova a acceptat "verbal" principalele propuneri ucrainene, adăugând că Kievul aşteaptă în prezent o confirmare scrisă, informează AFP, preluată de Agerpres.

Vorbind în cursul unei emisiuni la televiziune, David Arahamia a dat de înţeles că discuţiile menite să pună capăt ostilităţilor au făcut progrese semnificative. "Federaţia Rusă a dat un răspuns oficial tuturor poziţiilor (ucrainene), şi anume că le acceptă, cu excepţia chestiunii Peninsulei Crimeea", anexată de Moscova în 2014, a afirmat el.

Negociatorul ucrainean a adăugat că nu a există "o confirmare oficială în scris", partea rusă dându-şi acceptul "verbal".

David Arahamia a mai spus că, dacă în cele din urmă, va avea loc o întâlnire între preşedinţii ucrainean, Volodimir Zelenski, şi rus, Vladimir Putin, "cel mai probabil" s-ar desfăşura în Turcia.

Negociatorul ucrainean a subliniat că Moscova a convenit în timpul discuţiilor că un referendum privind neutralitatea Ucrainei va fi "singura cale de ieşire din această situaţie". Dacă ucrainenii nu sunt de acord cu un astfel de statut, "fie vom reveni la starea de război, poate, fie la noi negocieri", a spus Arahamia.

Kremlinul a insistat ca Ucraina să renunţe la aderarea la NATO şi să opteze pentru neutralitate, reaminteşte AFP.

Rusia: Negocierile cu Ucraina sunt dificile, dar trebuie să continue

ACTUALIZARE 11:20 Discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei nu au fost uşoare, dar este important ca acestea să continue, transmite sâmbătă agenţia de presă rusă RIA, care citează o declaraţie făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat postului public de televiziune din Belarus, care urma să fie difuzat sâmbătă seara, Peskov a mai spus că Rusia ar dori să continue discuţiile cu Ucraina în ţara vecină Belarus, dar Kievul nu este de acord cu ideea.

Rusia şi Ucraina au avut luna trecută mai multe runde de discuţii în Belarus, însă delegaţiile din cele două ţări s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul, în Turcia.

Pe de altă parte, agenţia Interfax Ukraina l-a citat sâmbătă pe negociatorul ucrainean David Arahamia care a spus că locul unei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski va fi, cel mai probabil, Turcia.

Arahamia a anunţat că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a sunat vineri pe Putin şi pe Zelenski „şi a părut să confirme din partea sa că sunt gata să aranjeze o întâlnire în viitorul apropiat". "Nici data, nici locul nu sunt cunoscute, dar credem că cel mai probabil ar putea fi Istanbul sau Ankara", a adăugat negociatorul ucrainean.

Oficial ucrainean: Trupele ucrainene au preluat controlul asupra întregii regiuni Kiev

ACTUALIZARE 20:52 Trupele ucrainene au reușit să recucerească întreg teritoriul care aparține de regiunea Kiev, a anunțat, sâmbătă seară, ministra adjunctă a apărării, Hanna Maliar.

„Întreaga regiune Kiev este eliberată de invadator”, a spus ea, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zelenski acuză armata rusă că minează zonele din care se retrage

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat militarii ruşi că minează zone din nordul Ucrainei pe măsură ce se retrag sau sunt respinşi de forţele ucrainene, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Ucraina a informat că trupele sale au recăpătat controlul a peste 30 de oraşe şi sate din regiunea Kiev de când Rusia a anunţat în această săptămână o diminuare a operaţiunilor sale în jurul capitalei ucrainene pentru a se concentra asupra luptelor din estul ţării.

"În nordul ţării noastre, invadatorii pleacă. (Retragerea) e lentă, dar sesizabilă. În unele locuri sunt izgoniţi prin lupte. În altele, chiar ei îşi abandonează poziţiile", a declarat Zelenski într-un mesaj video transmis sâmbătă. "Minează tot acest teritoriu. Casele sunt minate, echipamentele sunt minate, chiar şi cadavrele", a spus şeful statului ucrainean.

Ministerul Apărării rus nu a răspuns unei solicitări a Reuters de a comenta acuzaţiile, iar agenţia de presă britanică spune că nu le-a putut verifica din surse independente.

Sâmbătă, serviciile de urgenţă le-au cerut locuitorilor din zonele recent eliberate din regiunea Kievului să fie vigilenţi, atrăgând atenţia că peste 1.500 de explozibili au fost găsiţi într-o singură zi în timpul unei verificări în satul Dmitrivka, la vest de capitală.

Zelenski a declarat că se fac eforturi pentru înlăturarea minelor şi securizarea zonelor, dar a avertizat locuitorii care au fugit de război să nu se întoarcă deocamdată.

"Este încă imposibil să revină la viaţa normală aşa cum era ea", a insistat el. 

Cel puțin 20 de cadavre pe o stradă din Bucea

ACTUALIZARE 20:20 Cadavrele a cel puţin 20 de bărbaţi îmbrăcaţi în haine civile zăceau sâmbătă pe o stradă din Bucea, oraş la nord-vest de Kiev pe care militarii ucraineni tocmai l-au recucerit de la forţele ruse, a constatat un jurnalist AFP, potrivit Agerpres.

Unul dintre bărbaţi avea mâinile legate, iar cadavrele erau împrăştiate pe câteva sute de metri.

16 din cele 20 de cadavre erau întinse pe trotuar sau pe bordură. Trei se aflau în mijlocul drumului, iar un altul în curtea unei case. Doi se aflau lângă nişte biciclete, un altul - lângă o maşină abandonată.

Un paşaport ucrainean deschis se afla pe pământ lângă persoana care avea mâinile legate la spate cu o bucată de pânză albă.

Toţi bărbaţii morţi purtau geci de iarnă, veste sau hanorace, blugi sau pantaloni de trening şi încălţăminte sport sau bocanci.

Unii dintre ei erau întinşi pe spate, în timp ce alţii zăceau cu faţa în jos.

După aspectul pielii, cadavrele se aflau acolo de mai multe zile, notează AFP, care menţionează că nu s-a putut stabili imediat cauza morţii, dar că o persoană avea o rană extinsă în zona capului.

În ultimele zile, forţele ruse s-au retras din mai multe localităţi situate în apropierea capitalei ucrainene, după eşecul tentativelor lor de încercuire.

Ucraina a anunţat că Bucea a fost eliberată, dar oraşul este distrus de lupte. Jurnaliştii AFP au văzut spărturile provocate de obuze în clădiri de locuit şi numeroase caroserii de maşini.

Un fotojurnalist ucrainean a fost ucis de forțele ruse

ACTUALIZARE 20:00 Maksim Levin, un fotojurnalist ucrainean care a lucrat pentru mai multe instituții de presă occidentale importante, inclusiv pentru Reuters, Associated Press și BBC, a fost ucis de forțele rusești în apropiere de Kiev, a anunțat sâmbătă Biroul procurorului general al Ucrainei, relatează CNN. 

Colegii nu mai știau nimic despre el din data de 13 martie, când plecase să surprindă imagini ale conflictului în districtul Vișgorod, aflat la nord de Kiev, unde ulterior au izbucnit lupte intense.

Consilierul prezidențial ucrainean Andrii Iermak a confirmat într-o postare pe Telegram că trupul lui Levin, care avea două răni produse prin împușcare, a fost găsit în apropierea satului Guta Mejîghirska, la 1 aprilie. Jurnalistul nu era înarmat.

Cel puțin opt jurnaliști au fost uciși în Ucraina de când Rusia a invadat țara, în urmă cu mai bine de o lună.

În martie, împreună cu Propagarta a fost organizată în România o expoziție digitală cu fotografii ale lui Maks Levin realizate pe front, amintește Ambasada Ucrainei în România, într-un mesaj în care își exprimă condoleanțe. Pentru galeria completă de imagini, intrați pe https://bit.ly/3MXXd7n.

Premierul Poloniei vrea sancțiuni mai dure împotriva Moscovei

ACTUALIZARE 19.50 Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, cere înăsprirea sancțiunilor europene și occidentale împotriva Rusiei și spune că măsurile de până acum nu sunt „nici pe departe suficiente”.

Morawiecki s-a întâlnit, sâmbătă, cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Varşovia, la un centru de primire a refugiaţilor de război din Ucraina.

Șeful guvernului polonez a remarcat că rata de schimb a rublei a revenit la nivelul de dinaintea invaziei ruse din Ucraina, semn că Moscova reuşeşte să evite sancţiunile.

„Aceasta înseamnă că toate măsurile economice - microeconomice, macroeconomice, financiare, bugetare şi monetare - nu au funcţionat aşa cum şi-ar fi dorit-o unii politicieni”, a apreciat Morawiecki, care a atras atenţia că oficiali din unele ţări ale UE vorbesc ca şi cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la situaţia de dinainte de război.

Roberta Metsola promite Ucrainei sprijinul PE pentru aderarea la Uniunea Europeană

ACTUALIZARE ORA 18:50 Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a promis sprijin oficialilor ucraineni, din partea ei și a instituției pe care o conduce, pentru aderarea țării la Uniunea Europeană, relatează Euronews.

„Uniunea Europeană recunoaște ambițiile europene ale Ucraine și aspirațiile voastre de a deveni o țară candidată pentru aderare. Aici, în fața voastră, vă spun că puteți conta pe mine!

Puteți conta pe Parlamentul European să vă susțintă în atingerea acestui obiectiv. Știm cât de mult sânge s-a vărsat pentru a ajunge aici, și nu vă vom dezamăgi”, a spus Roberta Metsola.

Carla Del Ponte cere un mandat de arestare internațional pe numele lui Vladimir Putin

ACTUALIZARE ORA 17:48 Fostul procuror internaţional Carla Del Ponte a cerut Curţii Penale Internaţionale să emită cât mai repede un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, ca urmare a războiului dus împotriva Ucrainei de peste o lună.

„Putin este un criminal de război”, a declarat jurista din Elveţia, în vârstă de 75 de ani, care a investigat crime de război în Rwanda şi în fosta Iugoslavie, într-un interviu acordat cotidianului Le Temps.

Emiterea unui mandat de arestare internaţional este necesară pentru ca Putin şi alţi lideri ruşi să răspundă pentru crimele comise în Ucraina de la începutul invaziei, din 24 februarie, spune ea.

În cinci săptămâni de război, mii de ucraineni au fost ucişi, câteva milioane de ucraineni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele şi cartiere întregi din unele oraşe au fost distruse de bombardamente. Pentru Carla Del Ponte, emiterea unui mandat de arestare este semnalul că „o activitate de investigare a fost efectuată”.

„Este singurul instrument care există şi care permite arestarea autorului unei crime de război şi aducerea lui în faţa” justiţiei internaţionale, explică ea.

„Emiterea unui astfel de mandat nu înseamnă că Putin va fi arestat; dacă rămâne în Rusia, acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Însă îi va fi imposibil să iasă din ţară, iar acesta ar fi un semnal important care arată că numeroase state sunt împotriva lui”, explică Del Ponte.

Parchetul CPI, cu sediul la Haga, a deschis, pe 3 martie, o anchetă preliminară privind posibile crime de război în Ucraina, după ce a primit sprijinul a peste 40 de state membre ale tribunalului.

„Trebuie găsite şi dovezi care să incrimineze înalţi responsabili politici şi militari. Dificultatea constă tocmai în a ajunge la vârful lanţului de comandă pentru a stabili cine a planificat, ordonat şi executat aceste crime de război”, a mai declarat Del Ponte.

Ocupanții ruși au deschis focul împotriva protestatarilor pașnici în orașul Enerhodar

ACTUALIZARE ORA 17:20 Autoritățile locale din orașul ucrainean Enerhodar, ocupat de invadatorii ruși, spun că forțele de ocupație au dispersat în mod violent un protest pro-Ucraina, sâmbătă, dar și că i-au reținut pe unii dintre participanți, relatează Reuters.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Locuitorii s-au adunat în centrul orașului, sâmbătă, pentru a protesta pașnic – au vorbit și au cântat imnul național al Ucrainei.

Soldații ruși au răspuns cu violență și i-au reținut pe unii dintre protestatari.

„Ocupanții dispersează protestatari cu explozii”, a transmis administrația locală a orașului Enerhodar, într-o postare pe rețeaua socială Telegram, distribuind inclusiv un clip video cu momentul în care invadatorii aruncă cu grenade paralizante.

Autoritățile locale acuză, de asemenea, soldații ruși că au bombardat o parte a orașului, sâmbătă, iar în urma acestui atac au fost răniți patru oameni.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informațiile.

Oficial ucrainean: Nu va avea loc o „afganizare” a războiului din Ucraina

ACTUALIZARE ORA 16:17 Mihailo Podoliak, consilier prezidențial la Kiev și negociatorul-șef al Ucrainei în tratativele cu Rusia, spune, sâmbătă, că autoritățile de la Kiev nu se așteaptă la ceea ce numește o „afganizare” a războiului pe care Rusia îl duce împotriva vecinului său de la est de mai bine de o lună. Kievul nu se așteaptă ca acest conflict să devină „de durată și epuizant” pentru Moscova. 

„Rusia se va retrage din toate teritoriile (ucrainene - n.r.), cu excepţia sudului şi estului”, a apreciat Podoliak, într-o postare pe contul său de Twitter. El a adăugat că duşmanul va încerca „să se baricadeze” în aceste regiuni, să-şi reducă pierderile şi „să dicteze condiţiile”.

„Nu ne putem lipsi de armament greu dacă vrem să-i alungăm pe ruşi”, a avertizat Podoliak, citat de Agerpres.

După ce Moscova a realizat în această săptămână o aparentă schimbare de strategie şi a început să-şi regrupeze trupele, mulţi analişti internaţionali au prezis „un război de uzură” care s-ar putea prelungi pe câteva luni.

Economia Ucrainei a scăzut cu 16% în primul sfert al lui 2022

ACTUALIZARE ORA 15:30 Economia Ucrainei trece printr-un declin accelerat ca urmare a distrugerilor provocate de invazia rusească și cunoaște o scădere de 16% în primul sfert al acestui an, relatează Reuters.

Este de așteptat ca economia ucraineană să scadă cu 40% în 2022, ca urmare a invaziei rusești și a distrugerilor provocate în toate ramurile economice, a anunțat ministrul economiei ucrainean, într-un comunicat emis sâmbătă.

Oficialii ucraineni spun că cel mai mult au avut de suferit domeniile economice în care munca de la distanță nu este posibilă.

Rusia: Dacă Marea Britanie va livra Ucrainei rachete antinavă, aceste arme vor fi considerate „ţinte legitime”

ACTUALIZARE ORA 14:17 Dacă Marea Britanie va livra Ucrainei piese de artilerie cu rază lungă de acţiune şi rachetele antinavă, aceste arme vor fi considerate „ţinte legitime” pentru forţele ruse, a avertizat sâmbătă ambasadorul rus la Londra, Andrei Kelin, citat de agenţia oficială rusă TASS.

„Orice ajutor militar este destabilizator, în special când vine vorba despre armele menţionate de către ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace”, a declarat diplomatul rus.

Zilele trecute, ministrul britanic al Apărării a declarat că Regatul Unit. împreună cu aliaţii săi din NATO, va trimite mai mult „ajutor letal” pentru Kiev.

Kievul: Forţele ruse se retrag „rapid” din nordul Ucrainei

ACTUALIZARE ORA 13:30 Forţele ruse efectuează o „retragere rapidă” din regiunile Kiev şi Cernigov din nordul Ucrainei, a declarat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, informează AFP.

Colaboratorul preşedintelui Volodimir Zelenski a apreciat, într-un mesaj postat pe Telegram, că este „foarte clar că Rusia a optat pentru altă tactică prioritară: replierea spre est şi sud, menţinerea controlului teritoriilor extinse ocupate şi stabilirea de poziţii puternice acolo”, conform Agerpres.

Citește și Anchetatorii americani au găsit dovezi că oligarhii ruși încearcă să scape de sancțiuni

Nou bilanț al pierderilor forțelor rusești: Aproape 17.800 de soldați au fost uciși până acum

ACTUALIZARE ORA 12:20 Aproape 17.800 de soldați ruși au fost uciși de când a început invazia din Ucraina, potrivit forțelor ucrainene. Acestea spun că 631 de tancuri, 1776 de transportoare blindate, 143 de aeronave și 134 de elicoptere aparținând Rusiei au fost distruse până acum.

„Pierderile totale în luptă ale inamicului din 24.02 până în 02.04:

-Aproximativ 17.800 de soldați

-631 de tancuri

-1776 de transportoare blindate

-317 sisteme de artilerie/ 100 lansatoare multiple de rachete

-54 de sisteme de război antiaeriene

-143 aeronave/ 134 elicoptere

-87 drone tactice

-1236 vehicule/ 76 rezervoare de combustibil

-7 ambarcațiuni

-24 de echipamente speciale

-4 rachete balistice de rază scurtă”, arată o postare pe Twitter a Forțelor Ucrainene.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citește și VIDEO&FOTO  Imagini cu dezastrul lăsat în urmă de militarii ruşi, după retragerea de pe aeroportul din Hostomel

Oficial ucrainean: Militari ruşi încă se mai aflau vineri în zona de excludere de lângă Cernobîl

ACTUALIZARE ORA 10:46 Trupe ruseşti încă se mai aflau vineri dimineaţa în zona de excludere de lângă centrala nucleară de la Cernobîl, au declarat oficiali ai Kievului, citaţi de Reuters.

„Ruşii au fost văzuţi în zona de excludere în această dimineaţă”, a declarat Evhen Kramarenko, şeful agenţiei ucrainene care administrează zona de excludere de lângă Cernobîl.

Ruşii s-au retras de la aeroportul Antonov din Hostomel. Ucrainenii continuă contraofensiva

ACTUALIZARE ORA 09:50 Forţele armate ucrainene îşi continuă contraofensiva în jurul Kievului, în timp ce trupele ruse se retrag, arată sâmbătă dimineaţa un buletin informativ al serviciilor britanice de informaţii militare, preluat de Reuters.

Militarii ruşi au abandonat aeroportul Antonov din Hostomel, în apropierea capitalei ucrainene, unde s-au dat lupte încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, în 24 februarie.

În estul Ucrainei, forţele ucrainene şi-au consolidat după lupte grele controlul asupra unei rute vitală spre Harkov, consemnează britanicii.

Un convoi al Crucii Roşii urmează să încerce în cursul zilei evacuarea unor civili din oraşul-port Mariupol din sud, încercuit şi asediat de armata rusă încă de la începutul războiului.

Potrivit mai multor informaţii obţinute de Reuters, Rusia îşi regrupează forţele pentru noi atacuri în sud-estul Ucrainei, conform Agerpres.

Rachete ruseşti au lovit sâmbătă dimineaţa infrastructura civilă şi clădiri rezidenţiale din localităţile Poltava şi Kremenciuk din centrul Ucrainei, a anunţat Dmitri Lunin, şeful autorităţii locale din regiunea Poltava.

Citește și Analiză Reuters. Revenirea fulgerătoare a rublei la nivelul dinainte de război e înșelătoare. Rușii vor deveni tot mai săraci

Zelenski: Trupele ruse se retrag în nord încet dar vizibil. Se pregătesc pentru lovituri puternice în Donbas și Harkov

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că situația militară din estul țării „rămâne extrem de dificilă”.

Într-un mesaj video transmis sâmbătă dimineață, el a spus că trupele rusești se retrăgeau în nord, „încet dar vizibil”, potrivit BBC.

Însă Zelenski a avertizat că se adună și „pregătesc pentru noi lovituri puternice” în regiunea Donbas și în orașul Harkov.

„Lupte grele ne așteaptă. Nu ne putem gândi că am trecut deja de toate testele”, a mai declarat acesta.

Citește și Jurnalul de război al unei fetițe din Mariupol: Sânge... Este sângele tatălui meu. Poţi filma un film de groază aici

Zelenski îi avertizează pe liderii pro-ruși din orașele ocupate că nu vor rezista prea mult

Președintele Zelenski a avut un mesaj pentru liderii pro-ruși instalați în orașele ocupate: nu vor rezista prea mult.

Referindu-se la preluările de putere ca fiind „o glumă foarte caraghioasă de 1 Aprilie”, el a spus despre lideri că sunt „Gauleiteri” temporari – o referință la liderii districtuali din Germania nazistă.

„Mesajul meu către ei e simplu: responsabilitatea colaborării este inevitabilă”, spune el.

„Mâine sau poimâine este o problemă secundară. Principala problemă este inevitabilitatea că dreptatea va fi restabilită”.

Zelenski a spus că Moscova a „amenințat angajații companiilor și autorităților să coopereze cu acești oameni desemnați care au fost înșelați”.

Însă a precizat că orice cooperare cu astfel de lideri va atrage consecințe.

„Vor fi probleme pentru cooperarea cu eu sau direct cu ocupatorii. Acesta este avertismentul final”.

Citește și Comisia Europeană: Firmele care au contracte de gaze ruseşti cu plata în euro nu trebuie să plătească în ruble

40 de soldați ruși ai unui regiment de elită au fost uciși până acum în Ucraina

Cel puțin 40 de membri ai Regimentului de elită 331 Gardă de parașutiși ruși au murit până în prezent, potrivit datelor cu sursă deschisă consultate de BBC.

În orice război, există unități care se deosebesc și altele care devin simbol al eșecului.

Regimentul 331 Gardă Parașutiști avea mari speranțe să facă parte din prima categorie, însă acum reprezintă dezintegrarea planurilor Rusiei pentru un război-fulger.

Soldații făceau parte dintr-o coloană care a avansat în Ucraina din Belaurs, în frunte cu forțele aeropurtate ale Rusiei.

Avansul lor către Kiev a fost rapid atras într-un blocaj distructiv în districte de la marginea capitalei.

SUA ajută Ucraina să se pregătească pentru posibile atacuri chimice

SUA ar fi trimis echipament personal de protecție Ucrainei, la cererea țării, pentru a se pregăti pentru orice posibil atac cu arme chimice în timpul războiului.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al președintelui Joe Biden a confirmat pentru Politico că au fost distribuite „stocuri de echipament salvator de vieți”.

Echipamentul ar include măști de gaze, costume pentru substanțe periculoase și alte materiale.

Nu este clar însă cât de mult echipament plănuiește SUA să trimită, însă purtătorul de cuvânt a spus că „această asistență nu compromite pregătirea noastră internă”.

Moscova și Occidentul s-au acuzat reciproc în ultimele săptămâni că ar putea fi desfășurate arme chimice și biologice. Oficialii americani se tem că Rusia plănuiește o operațiune sub steag fals legat de folosirea unor astfel de arme.

Pentagonul anunţă un ajutor militar de până la 300 de milioane de dolari pentru Ucraina

Pentagonul va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de până la 300 de milioane de dolari, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, transmite sâmbătă AFP.

„Statele Unite au angajat deja peste 2,3 miliarde de dolari în asistenţă militară pentru Ucraina de când administraţia Biden a preluat mandatul, dintre care peste 1,6 miliarde de dolari în asistenţă militară după invazia neprovocată şi premeditată din partea Rusiei", a spus John Kirby.

Noul pachet de asistenţă include sisteme de rachete ghidate prin laser, drone kamikaze Switchblade, precum şi drone uşoare de tip Puma, conform Agerpres.

„Această decizie subliniază angajamentul neclintit al Statelor Unite faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în sprijinul campaniei sale eroice de respingere a războiului decis de Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby în comunicatul său de presă.

Preşedintele american Joe Biden a discutat miercuri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre capacităţi militare suplimentare necesare pentru a ajuta armata Ucrainei să „îşi apere ţara", potrivit Casei Albe.

Conform unui comunicat al executivului american, în cadrul conversaţiei telefonice de 55 de minute care a avut loc miercuri, cei doi preşedinţi au menţionat "modul în care Statele Unite lucrează zi şi noapte pentru a răspunde principalelor solicitări ale Ucrainei de asistenţă în materie de securitate".

Zelenski: Peste 3.000 de persoane au fost evacuate din Mariupol

Peste 3.000 de persoane au fost salvate din Mariupol, oraşul din sud-estul Ucrainei asediat de forţele ruse, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată în noaptea de vineri spre sâmbătă, transmite AFP.

„Astăzi (vineri), coridoarele umanitare au funcţionat în trei regiuni: Doneţk, Lugansk şi Zaporojie. Am reuşit să salvăm 6.266 de persoane, dintre care 3.071 din Mariupol", a spus preşedintele.

Vineri seara, AFP a observat că aproximativ 30 de autobuze cu persoane evacuate au ajuns în Zaporojie, unele dintre ele transportând persoane care fugiseră pe cont propriu din Mariupol şi au fost preluate ulterior pentru a fi transportate în teritoriul controlat de Kiev. Aceşti locuitori din Mariupol reuşiseră să ajungă în oraşul Berdiansk, ocupat de forţele ruse, unde au fost preluaţi de convoi. AFP notează că nu este clar dacă preşedintele Zelenski a făcut referire la aceleaşi persoane.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri