Live

Donald Trump s-a oferit să-l ducă pe Kim Jong Un acasă cu Air Force One. Mărturii șocante ale foștilor săi consilieri

Data publicării:
Donald Trump coboară din US Air Force One. Foto: Getty Images

Fostul președinte american Donald Trump s-a oferit la un moment dat să-l ducă pe Kim Jong Un acasă cu avionul prezidențial, Air Force One. Este o nouă mărturie șocantă privind acțiunile fostului lider de la Casa Albă, publicată de BBC, care a realizat un documentar cu cele mai insolite momente din cariera de președinte miliardarului american.

Isprava a avut loc în timpul celui de-al doilea summit Trump - Kim Jong Un, care s-a ținut la Hanoi, în Vietnam, în februarie 2019. Tema întâlnirii era programul nuclear al Coreei de Nord, iar negocierile au intrat în impas, moment în care Donald Trump a părăsit brusc summitul, spunându-le ziariștilor: "Uneori, trebuie pur și simplu să pleci", potrivit BBC.

Dar, înainte de a pleca, fostul președinte i-a făcut o propunere uluitoare lui Kim.

"Președintele Trump s-a oferit să-l ducă pe Kim acasă cu Air Force One. Președintele știa că Kim venise la Hanoi cu trenul, o călătorie de mai multe zile, în care a traversat China, așa că i-a spus: Te pot duce acasă în două ore, dacă vrei. Kim a refuzat", își amintește scena Matthew Pottinger, expert pe zona Asia în cadrul Consiliului Național de Securitate al lui Donald Trump.

Consilierii, șocați de deciziile lui Trump

Propunerea lui Trump a fost una din multele surprize pe care le-a făcut pe parcursul relației sale neașteptate cu Kim Jong Un, mai scrie BBC, care îl citează pe fostul consilier pe probleme de Securitate Națională John Bolton: "Trump credea că are un nou cel mai bun prieten".

În timpul primei întâlniri dintre cei doi, la Singapore, în 2018, Trump a luat o altă decizie care a șocat întreaga sa echipă: a acceptat cererea lui Kim Jong Un de a anula exercițiile militare programate între SUA și Coreea de Sud.

"Kim Jong Un, la fel ca de multe ori în trecut, s-a plâns de exercițiile militare dintre Coreea de Sud și SUA, care au loc în peninsula coreeană de aproximativ 60 de ani. Din senin, Trump a spus: O să anulez jocurile de război (așa le numea el). Nu e nevoie de ele, sunt scumpe, iar asta o să te facă fericit. Nu-mi venea să cred. Secretarul de stat Pompeo, conslierul Kelly și cu mine eram în aceeași încăpere cu Trump și nu fuseserăm consultați. Decizia a venit din capul lui Trump. A fost o greșeală neforțată; o cencesie pentru care nu am primit nimic la schimb", a mai povestit John Bolton pentru BBC.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Biden îl ironizează pe Trump pentru datoriile adunate în urma proceselor: „Îmi pare rău, Don, nu te pot ajuta”

„Vor distruge ţara. Nu avem de ales”. Trump amenință că va face cea mai mare deportare de migranți dacă va câștiga alegerile 

Ce va face Trump dacă ajunge iar la Casa Albă. Acesta și-a publicat ideile în revista Time: „De ce ar trebui noi să apărăm pe oricine?”

Biden îl ironizează pe Trump la cina corespondenților de la Casa Albă: Sunt un bărbat matur, într-o cursă împotriva unui copil de 6 ani

Partenerii noștri