Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 1 aprilie

Data publicării:
digistoria

1941 - MASACRU SOVIETIC ÎMPOTRIVA ROMÂNILOR

3.000 de români din Bucovina sunt masacrați de grăniceri sovietici lângă localitatea Fântana Albă din Bucovina de Nord, teritoriu ocupat de Uniunea Sovietică după 1940.

În comunitate circulase zvonul că trecerea graniței în România este permisă. Se adună români din mai multe localități. În fruntea grupului erau un steag alb și icoane.

Grănicerii au somat românii să se oprească, apoi au tras cu mitraliere în oamenii neînarmați. Morții au fost băgați în gropi comune. Masacrul a fost începutul represiunii.

1939 - FRANCO PROCLAMĂ VICTORIA

Francisco Franco, liderul forțelor naționaliste spaniole, proclamă sfârșitul războiului civil și propria victorie. Ultimii soldați republicani lăsau armele și abandonau lupta.

Războiul civil spaniol a fost o "repetiție" pentru cel de-al Doilea Război Mondial. Franco a fost susținut de Germania și Italia. Republicanii au primit sprijin sovietic și comunist.

Ambele tabere au folosit tancuri și avioane la scară mare. De asemenea, au avut unități de voluntari motivați de ideologie. De exemplu, români au luptat de ambele părți.

1969 - AVION CU SUFLET DE ELICOPTER

Aviația Regală a Marii Britanii introducea în serviciu activ primul avion care putea decola și ateriza vertical, ca un elicopter. Era vorba de Harrier, produs în Marea Britanie.

Avionul avea un singur motor, în mijlocul fuselajului. Patru duze mobile direcționau forța propulsorului în jos, ca aeronava să decoleze și să aterizeze vertical.

Harrier nu avea nevoie de piste obișnuite. Era suficient un heliport, chiar și unul aflat pe o navă. Harrier este azi la a doua generație. În e folosit de SUA, Italia și Spania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri