Proiectul de lege privind reținerea la sursă a impozitului pe câștigurile bursiere a trecut de Senat

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Senatul a adoptat miercuri propunerea legislativă pentru simplificarea impozitării investitorilor individuali din piaţa de capital, care prevede impozitarea diferenţiată a profiturilor în funcţie de perioada de deţinere şi reţinerea la sursă a impozitului generat de câştigul de capital.

Potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), remis Agerpres, dintre cei 120 de senatori prezenţi, au fost înregistrate 118 voturi pentru, o abţinere şi un vot împotrivă. Propunerea legislativă va merge în Camera Deputaţilor, for decizional, pentru adoptare.

"Salutăm decizia Senatului României de a adopta cu o majoritate covârşitoare acest proiect legislativ care vine în sprijinul pieţei de capital şi al investitorilor. Votul de astăzi este o confirmare a utilităţii acestui demers şi relevanţei sale pentru toţi jucătorii din piaţă. Credem cu tărie că prin adoptarea finală şi aplicarea prevederilor acestei propuneri legislative vom reuşi să încurajăm populaţia să fie mult mai prezentă în piaţa de capital, astfel facilitând accesul companiilor româneşti la finanţare. Această lege aduce avantaje tuturor şi, în final, economiei din România. Aşteptăm cu interes dezbaterile din Camera Deputaţilor şi susţinem în continuare această propunere legislativă", a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Proiectul de lege prevede reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate, şi anume cu 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate.

Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului va reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri.

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care include simplificarea impozitării investitorilor din piaţa de capital, a fost înregistrată în Senat pentru dezbatere în 13 octombrie 2021. Iniţiatorii proiectului legislativ sunt deputaţii PNL Sebastian Burduja, Gabriela Horga, George Tuţă şi senatorul USR Claudiu Mureşan, proiectul fiind susţinut de Bursa de Valori Bucureşti, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociaţia Administratorilor de Fonduri, Asociaţia Română a Băncilor şi Asociaţia Brokerilor.

„Ce va schimba această lege? Românii vor putea investi mai simplu şi mai rentabil la bursă, fără birocraţie. Companiile listate vor avea acces la o bază mai mare de investitori. Bugetul de stat va câştiga din creşterea bazei de impozitare, prin reţinerea la sursă pentru un număr mai mare de investitori. În completarea efervescenţei de listări private de anul trecut de la BVB, piaţa de capital poate deveni o alternativă reală de plasare a banilor. Poate creşte gradul de educaţie financiară a românilor şi ne poate aduce mai aproape de un vis: acela ca şi în România să se vorbească despre preţul acţiunilor la cafea cu prietenii sau la cina în familie, aşa cum se întâmplă în SUA şi alte ţări”, a declarat Sebastian Burduja.

Gabriela Horga a transmis că o piaţă de capital atractivă înseamnă o economie mai puternică.

„Bursa de Valori Bucureşti asigură, în primul rând, o modalitate de finanţare a companiilor româneşti. De aceea este necesar să simplificăm accesul investitorilor la piaţa de capital. Prin acest proiect ne-am propus să încurajăm atragerea şi implicarea investitorilor individuali pe piaţa bursieră românească. O piaţă de capital atractivă înseamnă o economie mai puternică. Proiectul de lege prevede implementarea unui sistem de impozitare la sursă pentru investitorii individuali, prin aplicarea unui impozit de 1% pe câştigul din transferul titlurilor de valoare deţinute mai mult de an şi 3% pe câştigul din transferul titlurilor de valoare deţinute mai puţin de un an, faţă de aplicarea unui impozit de 10% cât este astăzi, fără ca pierderile să mai fie compensate sau declarate. Prin votul de la Senat s-a făcut astăzi un pas înainte pentru piaţa de capital românească”, a declarat Gabriela Horga.

Deputatul PNL George Tuţă a precizat că acest proiect de lege este un pas înainte făcut pentru crearea unui ecosistem financiar accesibil pentru cetăţeni.

„Vreau să lucrăm împreună pentru a crea un ecosistem financiar mai accesibil, mai incluziv şi mai eficient pentru toţi cetăţenii. Voi lucra pentru o Românie în care serviciile financiare sunt accesibile şi în care toată lumea are abilităţile şi motivaţia necesare pentru a le folosi. Totodată, anunţ că am depus un proiect de lege pentru declararea zilei de 11 aprilie ca „Ziua naţională a educaţiei financiare”, cu scopul de a-i motiva pe cetăţeni să se informeze pentru a dobândi abilităţile necesare pentru a folosi servicii financiare accesibile. Și am încredere că extinderea educaţiei financiare îi va ajuta pe cetăţeni să îşi gestioneze mult mai bine resursele financiare, să investească pentru viitor, pentru copiii lor. Totodată, lucrez pentru noi proiecte de lege prin care să extindem incluziunea financiară şi să venim în ajutorul cetăţenilor”, a declarat deputatul George Tuţă.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri