Povestea fascinantei Coco Chanel continuă să uimească. Documente inedite aduc noi informații despre viața acesteia

Data actualizării: Data publicării:
Coco Chanel
Documente nevăzute anterior evidențiază numele „Gabrielle spusă Coco Chanel” pe o listă de 400.000 de oameni al căror rol în rezistență este susținut de înregistrări oficiale. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Expoziția Coco Chanel, care se va deschide la Victoria and Albert Museum (V&A), Londra, pe 16 septembrie, dezvăluie documente inedite, care arată că designerul de modă a făcut parte din rezistența franceză, transmite The Guardian.

O retrospectivă majoră Coco Chanel scoate la iveală dovezi că designerul de modă a fost un membru activ al rezistenței franceze. Documentele nevăzute anterior vor fi expuse, împreună cu dovezi total în opoziție, care arată că ea a operat și ca agent nazist.

Documentele referitoare la activitățile lui Chanel în Parisul din timpul războiului au o notă serioasă în ceea ce probabil va fi cea mai plină de farmec expoziție a anului, cu peste 50 de costume din tweed, inclusiv un set bubblegum roz aparținând lui Lauren Bacall, expuse la Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto, expoziție ce se va deschide la V&A din Londra, pe 16 septembrie.

„Nu am putea face o expoziție despre Chanel fără să nu abordăm palmaresul ei din timpul războiului”, a spus curatorul, Oriole Cullen, care a extins o expoziție creată pentru prima dată la Palais Galliera din Paris în 2020, cu o nouă curatelă care aprofundează mai mult legăturile ei cu Marea Britanie, precum și activitățile ei de război.

Documente nevăzute anterior evidențiază numele „Gabrielle spusă Coco Chanel” pe o listă de 400.000 de oameni al căror rol în rezistență este susținut de înregistrări oficiale. „Avem o verificare de la guvernul francez, inclusiv un document din 1957, care confirmă participarea ei activă la rezistență”, a spus Cullen.

Muzeul va expune, de asemenea, dovezi puternice că Chanel a colaborat cu germanii din Parisul ocupat, inclusiv transcrieri ale interogatoriilor postbelice a trei oficiali naziști care o numesc, fiecare în parte, ca sursă de încredere.

„Noile dovezi nu o exonerează. Nu fac decât să complice imaginea. Tot ce putem spune este că a fost implicată cu ambele părți”, a spus Cullen.

Spre deosebire de recenta expoziție Dior a muzeului, care a spus povestea unei case de modă care a supraviețuit fondatorului său cu 66 de ani, expoziția Chanel se încheie cu moartea ei în 1971. Expoziția este personală și, prin urmare, pe fondul vieții controversate a lui Chanel, are și o componentă politică.

Cullen arată că o copilărie petrecută într-o mănăstire franceză după moartea mamei ei și dispariția tatălui ei au produs un personaj a cărui înclinație pentru autoprotecție a făcut-o instinctiv de dreapta. Ea a spus că designerul a fost „mai mult decât orice o supraviețuitoare, mereu în căutarea oportunităților de a avansa prin viață”.

La începutul anilor 1940, Chanel a avut o relație cu ofițerul nazist baronul Hans Günther von Dincklage, pe care a folosit-o pentru a-și elibera nepotul, Andrré Palasse, dintr-un lagăr german de prizonieri de război.

„Nu am vrut să ignorăm dovezile cu ce a făcut în timpul războiului, dar, în primul rând, aceasta este o expoziție de modă”, a spus Cullen.

Vor fi expuse piese delicate de seară, depozitate de obicei cu grijă în arhiva muzeului, împreună cu „pantalonii de seară” revoluționari cu care tânăra Chanel a scandalizat societatea franceză. O cameră va spune povestea parfumului nr. 5 al lui Chanel, care a devenit un parfum emblematic purtat de vedete de top, de la Marilyn Monroe la Andy Warhol.

Multe dintre cele 100 de piese adăugate expoziției prezentate la Paris aprofundează legăturile ei cu Marea Britanie. Un portret în ulei al lui Chanel, pictat de Winston Churchill, atestă o relație strânsă cu societatea britanică creată prin dragostea ei cu ducele de Westminster. Naziștii chiar i-au dat designerului numele de cod „Westminster”.

Expoziția evidențiază, de asemenea, legătura ei mai puțin cunoscută cu industria textilă britanică. Va fi expusă o rochie de seară roșie, din catifea de mătase, cu mănuși asortate până la cot, realizată pentru Chanel de compania Manchester Velvet în 1932. În acel deceniu, Coco a înființat compania British Chanel Ltd pentru fabricarea modelelor ei cu țesături britanice, inclusiv pânză din Irlanda de Nord și dantelă Nottingham.

„Chanel a fost foarte exigentă, așa că legătura atestă existența unei industrii textile de înaltă calitate în Marea Britanie, care, din păcate, nu mai există”, a spus Cullen.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri