36 de cai au murit pe unul din cele mai cunoscute hipodromuri din SUA, în ultimele 10 luni

Data publicării:
ARCADIA, CALIFORNIA - JUNE 23: Race horses run on the final day of the winter/spring horse racing season at Santa Anita Park on June 23, 2019 in Arcadia, California. Santa Anita ownership banned a Hall of Fame trainer yesterday following the death of a fourth horse from his stable at the track. It was the 30th race horse to die at the famed racetrack since December 26. (Photo by Mario Tama/Getty Images)
Foto: Guliver/GettyImages

Calul Bye Bye Beautiful a murit duminică, în timpul unei curse, organizată pe hipodromul Santa Anita Park, bilanţul animalelor care au decedat pe această arenă din California de la sfârşitul lunii decembrie 2018 ajungând astfel la 36, relatează Agerpres.

Tragedia s-a petrecut cu câteva zile înainte de competiţia Breeders' Cup, organizată vineri şi sâmbătă pe hipodromul din sudul Californiei.

Bye Bye Beautiful, care „a făcut un pas greşit şi a suferit o accidentare catastrofală la piciorul drept din faţă în timpul trecerii prin dreptul indicatorului de jumătate de milă, a fost ridicat şi transportat” în afara arenei, conform informaţiilor Equibase.

Calul, antrenat de J. Eric Kruljac, avea la activ un număr restrâns de curse, iar în scurta sa carieră a câştigat 2.751 de dolari.

Potrivit USA Today, care citează Associated Press, mânza avea vârsta de 2 ani. Jockey-ul Tiago Pereira nu a fost rănit.

Persoanele care militează pentru interzicea curselor de cai au reacţionat după acest eveniment. „Opriţi această nebunie”, a declarat Patrick Battuello, director al site-ului Horse Racing Wrongs, într-un mesaj publicat duminică.

Decesul de duminică survine la două zile după ce o altă iapă, G Q Covergirl, a murit pe acelaşi hipodrom. Ea a decedat după ce s-a accidentat la membrele anterioare în timpul unei curse.

G Q Covergirl a câştigat 200.730 de dolari în cele 16 competiţii la care a participat şi a reuşit să termine de şase ori pe primul loc. Ea a fost antrenată de Philip D'Amato până în luna iunie când a fost preluată de Doug O'Neill, de două câştigător al derby-ului din Kentucky.

Hipodromul Santa Anita Park, închis în luna martie

Hipodromul Santa Anita Park a fost luat în vizor după creşterea alarmantă a numărului de cai de curse decedaţi în ultima perioadă.

Cunoscutul hipodrom american a fost închis în urma deciziei voluntare a administratorilor săi aproape întreaga lună martie, după decesele mai multor cai de curse, cele mai multe fiind provocate de accidentări. În urma unei anchete a Procuraturii din Los Angeles, hipodromul a fost redeschis şi administratorii săi şi-au luat angajamentul de a implementa mai multe reforme în domeniul siguranţei animalelor.

Santa Anita Park a angajat un consultant pentru a conduce un studiu asupra suprafeţei pistei de curse, iar Comitetul Curselor de Cai din California (CHRB) desfăşoară la rândul său o anchetă, însă cauza creşterii numărului de victime rămâne necunoscută.

O legislaţie federală a fost introdusă pentru reducerea utilizării substanţelor medicamentoase în ziua competiţiei în acest sport.

Organizaţia PETA, care militează pentru respectarea drepturilor animalelor, a reacţionat după decesul calului G Q Covergirl.

„Modul de antrenament şi datele medicale ale antrenorului Phil D'Amato trebuie să fie cercetate şi date publicităţii, iar caii care se află încă în grajdurile sale ar trebui să fie examinaţi în detaliu. D'amato a antrenat şi calul Satchel Paige, care a murit la 19 octombrie şi pe Formal Dude, care a decedat la 8 iunie”, se arată într-un comunicat emis de PETA.

D'Amato nu a răspuns la solicitarea de a comenta acuzaţiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri